MCQ on Mass Communication and Journalism

MCQ on Mass Communication and Journalism

1- In SMCR model of communication, the letter M stands for:

(A) Message

(B) Means

(C) Medium

(D) Mode

 

2- News writing style generally used in newspapers is called:

(A) Inverted pyramid structure

(B) Analytical style

(C) Free flow style

(D) Tower structure

 

3- AFP is the abbreviation for which news organization?

(A) Associated French Press

(B) American Free Press

(C) Agence France Presse

(D) American Federal Press

 

4- First International Convention relating to copyright was held at:

(A) Paris

(B) Geneva

(C) Berne

(D) Rome

 

5- Which among the following is a part of print journalism?

(A) Producer

(B) Videographer

(C) Correspondent

(D) Radio Jockey

 

6- Purpose of Mass Media is to:

(A) Inform

(B) Educate

(C) Entertain

(D) All of the above

 

7- A movement in which a camera moves from right to left or vice versa on a horizontal axis is called:

(A) Pace

(B) Pan

(C) Off Camera

(D) Montage

 

8- The up and down movement of camera on vertical axis is known as:

(A) Tilt

(B) Zoom

(C) Tracking Shot

(D) Passing Shot

 

9- A Jump Cut is an editing technique that is employed:

(A) In between two sequences

(B) Within a scene

(C) In between two scenes

(D) At the end of a shot

 

10- A television programme of film based on the facts of the life of a person is called:

(A) Docudrama

(B) Feature

(C) Biopic

(D) Documentary

 

11- Which of the following term is not related to printing press ?

(A) Offset

(B) Rotary

(C) Embargo

(D) Flatbed

 

12- The community radio concept is identified with :

(A) Personal casting

(B) Broadcasting

(C) Podcasting

(D) Narrowcasting

 

13- Identify the odd part of the distribution channel in the following :

(A) Wholesaler

(B) Retailer

(C) Packaging firm

(D) Shipper

 

14- Which is the multimedia communication medium today ?

(A) Internet

(B) Television

(C) Mobile

(D) Radio

 

15- What is the meaning of ‘Beat’ in journalism ?

(A) A part of the Headline

(B) The exclusive territory assigned to a reporter

(C) Duty given to a reporter

(D) Bottom section of a story

 

16- Narrow-casting has a :

(A) Non-geographical audience

(B) Specific audience

(C) Massive audience

(D) Mass audience

 

17- A reporter of a newspaper who is not on the regular payroll is known as

(A) Stringer

(B) Reporter

(C) Editor

(D) Correspondent

 

18- The mathematical ratio between the vertical and the horizontal measurements of a film/video is referred to as :

(A) Format ratio

(B) Size ratio

(C) Aspect ratio

(D) Frame ratio

 

19- ___ can be called as presentational media.

(A) Newspapers

(B) Teletext

(C) Body language

(D) Magazines

 

20- ‘Broadcasting’ as a term in mass communication is borrowed from :

(A) Radio

(B) Banking

(C) Agriculture

(D) Television

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(B), 8-(A), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(B), 13-(C), 14-(A), 15-(B), 16-(B), 17-(A), 18-(C), 19-(C), 20-(C)