MCQ on Principles of Management

MCQ on Principles of Management

1-Who said “Management is management of Men, Money, Machinery, Materials and Information’’?

(A) Peter Drucker

(B) Heny Fayol

(C) Koontz & O’Donell

(D) Anonymous

 

2- Who said, “Management is the creation and maintenance of internal environment in an enterprise, where individuals working in groups can perform efficiently and effectively towards the attainment of group goals”.

(A) Peter Drucker

(B) Heny Fayol

(C) Koontz & O’Donell

(D) Anonymous

 

3- ____ is getting things done through and with other people.

(A) Managing

(B) Controlling

(C) Directing

(D) None of the above

 

4- Who advocated concern for the working and living conditions of workers?

(A) Peter Drucker

(B) Heny Fayol

(C) Koontz & O’Donell

(D) Robert Owen

 

5- Some of the industrial activities mentioned by Henry Fayol are

(A) technical , financial , social

(B) technical , financial , security

(C) technical , social , security

(D) social , financial , security

 

6- What does a mission statement specify that the organization will achieve?

(A) Targets

(B) Goals

(C) Vision

(D) All of the above

 

7- Which of the following is (are) weakness(es) of MBO?

(A) Emphasis on short term objectives

(B) Danger of inflexibility

(C) Difficulty in setting goals

(D) All of the above

 

8- A proper _____ system must also show the way for ____ action

(A) direction, preventive

(B) control, preventive

(C) control, corrective

(D) direction, corrective

 

9- ____ is mainly concerned with the people who put the plan in action.

(A) Controlling

(B) Direction

(C) Managing

(D) None of the above

 

10-Leadership is a process

(A) of influencing people

(B) of giving orders that subordinates must accept

(C) to talk and write clearly and forcefully.

(D) all of the above

 

11- The following are the elements of control

(A) authority and knowledge

(B) guidance and direction

(C) constraint and restraint

(D) All of the above

 

12- The tool(s) employed by the companies to improve and sustain employee morale

(A) building of responsibility , ,

(B) rotation of jobs

(C) job enrichment

(D) All of the above

 

13-MBO was invented by

(A) Peter Drucker

(B) Frederic W. Taylor

(C) Henry Fayol

(D) None of the above

 

14- Some managements who are very much intimated by consulting firms, what are they likely to loose

(A) Confidence

(B) Business

(C) Employees

(D) All of the above

 

15- ___ is always defined as dynamic, universal, ever-changing subject.

(A) Management

(B) Organization

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

16- What is essential for the management to get things done in the organization?

(A) Delegation

(B) Responsibility

(C) Administration

(D) All of the above

 

17- Limitation(s) of business planning is (are)

(A) Time Consuming

(B) Expensive device

(C) Heavy cost of planning

(D) All of the above

 

18- Events are occurrences designed for ________ interests.

(A) Management

(B) Marketing

(C) Organization

(D) All of the above

 

19- One of the popular forecast is

(A) Demand

(B) Technological

(C) Economical

(D) None of the above

 

20- Under principle of effective communication what should be fully understood by all concerned.

(A) Tasks

(B) Responsibilities

(C) Policies

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(C), 3-(A), 4-(D), 5-(B), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(B), 10-(A), 11-(D), 12-(D), 13-(A), 14-(A), 15-(A), 16-(A), 17-(D), 18-(B), 19-(A), 20-(D)