MCQ on Sociology

MCQ on Sociology

1-Who has articulated the modern Theory of Global System ?

(a) Giddens

(b) Ritzer

(c) Robertson

(d) Wallerstein

2-Who said “a person’s ‘class situation’ is basically is his market situation” ?

(a) K. Marx

(b) Max Weber

(c) C. W. Mills

(d) J. Bernard

3-Biological Theory of Population is associated with

(a) Spencer

(b) Malthus

(c) Dumont

(d) Davis

4-“Revitalization movement Theory” is associated with

(a) Wallace

(b) Stauffer

(c) Smelser

(d) Hunt

5-Which of the following is not an example of Institution ?

(a) Marriage

(b) Homogeneous group

(c) Family

(d) Kinship

6-Who has coined the term of ‘Atom of kinship’ ?

(a) Radcliffe brown

(b) Murdock

(c) Levi-Strauss

(d) Krober

7-Who has stated “Family is a universal institution” ?

(a) G. P. Murdock

(b) A. R. Radcliffe Brown

(c) I. P. Desai

(d) M. N. Srinivas

8-Yellow revolution is associated with

(a) Petroleum production

(b) Milk production

(c) Oilseed production

(d) Industrial production

9-Who is the author of the book “Deschooling Society” ?

(a) Ivan Illich

(b) L. Althusser

(c) F. D. Young

(d) D. Lawton

10-When, as a research method, R. R. A. (Rapid Rural Appraisal) was developed ?

(a) 1950’s

(b) 1960’s

(c) 1970’s

(d) 1990’s

11-Find out median from the following data :

5, 7, 9, 12, 10, 8, 7, 15, 21

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 10

12-Who is the author of the book, ‘methods in Social Research’ ?

(a) W. J. Goode and P.F. Hatt

(b) P.V. Young

(c) F. Lundberg

(d) C.A. Moser

13-In Kinship Chart, ‘Δ’ symbol refers to

(a) Female

(b) Male

(c) Married to

(d) None of these

14-Urbanism is a ‘Way of life’ where as ‘urbanization is a process’. This distinction was made by whom ?

(a) Louis Wirth

(b) Robert Park

(c) G. Simmel

(d) Max Weber

15-Who said, “Science begins with observation and must ultimately return to observation for its final validation” ?

(a) Young and Seltiz

(b) Bogardus

(c) Goode and Hatt

(d) Nels Anderson

16-Which one is a secondary source of data ?

(a) Interview Schedule

(b) Questionnaire

(c) Observation

(d) Government Report

17-What will be the mean of following ?

5, 15, 20, 10, 50

(a) 50

(b) 100

(c) 20

(d) 25

18-Which one is considered as link between facts and theory ?

(a) Book

(b) Hypothesis

(c) Data

(d) Journals

19-The concept of ‘Anticipatory Socialization’ has been developed by

(a) R. K. Merton

(b) K. Marx

(c) P.A. Sorokin

(d) M. Weber

20-Who is not associated with Functional Theory ?

(a) B. Malinowski

(b) H. Spencer

(c) P.V. Young

(d) A. R. Brown

21-Who wrote the book “Studies in Ethnomethodology” ?

(a) H. Garfinkel

(b) F. Abraham

(c) J. Alexander

(d) M. Weber

22-Who has considered that “reason is the ultimate language of madness” ?

(a) J. Derrida

(b) J. Alexender

(c) M. Foucault

(d) C.W. Mills

23-Who has propounded his theory in terms of “Economic Determinism” ?

(a) P. A. Sorokin

(b) Karl Marx

(c) V. Pareto

(d) W.F. Ogburn

24-Whose name is associated with ‘Class Conflict’ ?

(a) Comte

(b) Marx

(c) Weber

(d) Parsons

25-Who has discussed ‘Mechanical and organic solidarity’ ?

(a) E. Durkheim

(b) Karl Marx

(c) T. Parsons

(d) M. Weber

26-Who has stated that Sociology is the study of “Social Facts” ?

(a) E. S. Bogardus

(b) M. Weber

(c) E. Durkheim

(d) Karl Marx

27-Which one of the following classifications was used by Emile Durkheim in his study of religion ?

(a) Holy and Unholy

(b) Ritualistic and Radical

(c) Supernatural and Secular

(d) Sacred and Profane

28-Which of the following is not the type of ‘Social Action’ according to Max Weber ?

(a) Inter Action

(b) Rational Action

(c) Affectual Action

(d) Traditional Action

29-How many types of social Acton has been described by Max Weber ?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

30-Who has classified the “Authority” into “Legal”, “Traditional” and “Charismatic” authority ?

(a) P.A. Sorokin

(b) V. Pareto

(c) M. Weber

(d) K. Marx

ANSWERS:

1-(d), 2-(b), 3-(a), 4-(a), 5-(b), 6-(c), 7-(a), 8-(c), 9-(a), 10-(c), 11-(d), 12-(a), 13-(b), 14-(a), 15-(c), 16-(d), 17-(c), 18-(b), 19-(a), 20-(c), 21-(a), 22-(c), 23-(b), 24-(b), 25-(a), 26-(c), 27-(d), 28-(a), 29-(a), 30-(c)