MCQ Questions on Chemistry

MCQ Questions on Chemistry

1-Which of the following is not an ore of silver ?

(A) Pyrolusite

(B) Stromeyerite

(C) Argentite

(D) Chlorargyrite

 

2-The packing fraction of a simple cubic lattice is close to

(A) 0.52

(B) 0.45

(C) 0.94

(D) 0.76

 

3-The Carrier gas used in the gas chromatography is

(A) Carbon Dioxide

(B) Monoxide

(C) Oxygen

(D) Helium

 

4-Which of the following is a liquid form of aerosol ?

(A) Mist

(B) Smoke

(C) Fume

(D) Dust

 

5-Which of the following wavelength ranges is associated with UV Spectroscopy ?

(A) 0.01 – 10 nm

(B) 0.8 – 500 µm

(C) 100 – 400 nm

(D) 380 – 750 nm

 

6-Units of Magnetic Induction (B) is

(A) nm

(B) Cm

(C) Tesla

(D) Mega Hertz

 

7-Wilson’s disease is associated with

(A) Chromium toxicity

(B) Lead toxicity

(C) Copper toxicity

(D) Iron toxicity

 

8-HEPA filter means

(A) Heavy efficiency particulate air filters.

(B) High efficiency particulate air filters.

(C) High effective particulate air filters.

(D) None of the above.

 

9-Carbon monoxide combines easily with

(A) Hematin

(B) None of these

(C) Haemoglobin

(D) Carboxy haemoglobin

 

10-The spectroscopy based on the nuclei of atoms is

(A) NMR spectroscopy

(B) Visible spectroscopy

(C) UV spectroscopy

(D) FTIR spectroscopy

 

11-The smallest object we can see with naked eye is

(A) 25 microns

(B) 50 microns

(C) 100 microns

(D) 200 microns

 

12-Urea in liquid ammonia acts as :

(A) a salt

(B) a dibasic salt

(C) an acid

(D) a base

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(D), 4-(A), 5-(C), 6-(C), 7-(C), 8-(B), 9-(C), 10-(A), 11-(C), 12-(C)