MCQ Questions on General Science

MCQ Questions on General Science

1- The specific volume of a liquid is the reciprocal of

(A) weight density

(B) mass density

(C) specific weight

(D) specific volume

 

2- Density of water is

(A) 1 gm/cm3

(B) 1000 Kg/m3

(C) 62.43 lb/ft3

(D) All of the above

 

3- The specific weight is also known as _______.

(A) Specific density

(B) Specific volume

(C) Weight density

(D) None of the above

 

4- _______ is measured in Hydrometer scale.

(A) API gravity

(B) Specific gravity

(C) Density

(D) None of the above

 

5- Liquid widely used in thermometer is _______.

(A) Water

(B) Lime

(C) Copper Sulphate

(D) Mercury

 

6- Beam balance or calibrated electronic balance is used to measure _______.

(A) Mass

(B) Time

(C) Weight

(D) Acceleration

 

7- As we gain altitude, density of air _______.

(A) increases

(B) decreases

(C) remains constant

(D) None of the above

 

8- The turning effect of a force is called the _______ of the force.

(A) perpendicular distance

(B) lever

(C) equilibrium

(D) moment

 

9- The point through which the weight of a body appears to act is called its

(A) centre of gravity

(B) pivot

(C) fulcrum

(D) handle

 

10- According to Archimede’s principle, loss of weight of a body immersed in a liquid is equal to

(A) weight of the body

(B) weight of the liquid displaced

(C) weight of the total liquid

(D) None of the above

 

11- Gun metal is an alloy of

(A) Cu and Al

(B) Cu and Sn

(C) Cu, Zn and Sn

(D) Cu, Zn and Ni

 

12- Zinc and mercury do not show variable valency like d-block elements because

(A) they are soft

(B) their d-shells are complete

(C) they have only two electrons in the outermost subshell.

(D) their d-shells are incomplete

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(C), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(A), 10-(B), 11-(C), 12-(B)