MCQ Questions on General Studies

MCQ Questions on General Studies

1- Which of the following disease spreads due to the contamination of drinking water and milk?

(A) Typhoid

(B) Dengue

(C) Malaria

(D) Scurvy

 

2- Which f the following mode of transmission cycle is exhibited by Dengue virus?

(A) Man-monkey-Man

(B) Man-Mosquito-Man

(C) Man-Birds-Man

(D) Man-Rats-Man

 

3- Which of the following country is known as the land of white elephant?

(A) Philippines

(B) Thailand

(C) Vietnam

(D) Indonesia

 

4- Which one of the following is the storage form of carbohydrate in plants and also the principal source of energy in the diet?

(A) Fructose

(B) Starch

(C) Cellulose

(D) Glucose

 

5- Which is the low density planet than water density?

(A) Jupiter

(B) Venus

(C) Mercury

(D) Saturn

 

6- Champions of the earth award was given by

(A) SAARC

(B) BRCIS

(C) UNO

(D) G-8

 

7- Which of the following is not the official language of the United Nations Organisation?

(A) Arabic

(B) Korean

(C) Spanish

(D) Chinese

8- Sequence of organism through which passing of the organic molecules in a community is called

(A) Nutrient cycle

(B) Food web

(C) Food chain

(D) Pyramid of energy

 

9- The average depth of the ocean is

(A) 5800 m

(B) 4800 m

(C) 3800 m

(D) 2800 m

 

10- The only major gaseous excretory product of plants is

(A) Water vapor

(B) Carbon di-oxide

(C) Oxygen

(D) Nitrogen

 

11- Which of the following is not a contribution of Louis Pasteur?

(A) Vaccination

(B) Pasteurization

(C) Antibiotics

(D) All of the above

 

12- Development of human body is

(A) Non directional

(B) Directional

(C) Bi-directional

(D) Multi-directional

 

13- Which among the following discipline is concerned with man of all times and of all places?

(A) Geology

(B) Zoology

(C) Anthropology

(D) Botany

 

14- The constant presence with usual frequency of occurrence of disease in a population

(A) Pandemic

(B) Epidemic

(C) Endemic

(D) Sporadic

 

15- Which one of the following method is widely used for disposal of farm animal wastes?

(A) Incineration

(B) Composting

(C) Burial

(D) Rendering

 

16- The percentage of water present in the milk is in the range of

(A) 54-59%

(B) 64-69%

(C) 74-79%

(D) 84-89%

 

17- When blue and yellow color is mixed we get __ color.

(A) Black

(B) Green

(C) Violet

(D) Orange

 

18- Which of the following reduces the risk of lung cancer and throat cancer?

(A) Selenium

(B) Vitamin E

(C) Vitamin C

(D) All of the above

 

19- Milk is deficient in

(A) Vitamin A, Iron and Calcium

(B) Vitamin C, Iron and Calcium

(C) Vitamin C, Vitamin A and Iron and Calcium

(D) Vitamin D, Vitamin C and Iron

 

20- Which is the dark by product formed during refining of sugar

(A) Molasses

(B) Castor sugar

(C) Diamond sugar

(D) Brown sugar

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(B), 4-(B), 5-(D), 6-(C), 7-(B), 8-(C), 9-(C), 10-(C), 11-(C), 12-(D), 13-(C), 14-(C), 15-(B), 16-(D), 17-(B), 18-(C), 19-(D), 20-(A)