MCQ Questions on Hydraulic turbines

MCQ Questions on Hydraulic turbines

1-Pelton wheel is used in those place where

(A) high head and low discharge are available

(B) low head and high discharge are available

(C) high head and high discharge are available

(D) none of the above

2-Hydraulic gradient line represents the sum of

(A) pressure head and kinetic head

(B) kinetic head and datum head

(C) pressure head, kinetic head and datum head

(D) pressure head and datum head

3-Hydraulic ram is a pump which works

(A) on the principle of centrifugal action

(B) on the principle of reciprocating action

(C) on the principle of water hammer

(D) none of the above

4-The force exerted by a jet of water on a stationery vertical plate in the direction of jet is given by:

(A) ρAV2Sinθ

(B) ρAV2 (1+Cosθ)

(C) ρAV2

(D) ρAV2 (1+Sinθ)

5-The discharge through a single acting reciprocating pump having speed N rpm is:

(A) 2 LAN/60

(B) LAN/60

(C) 60 LAN

(D) 120 LAN

6-The specific speed (Ns) of a turbine is given by:

(A) Ns = NP1/2/H5/4

(B) Ns = NQ1/2/H5/4

(C) Ns = NQ1/2/H3/4

(D) Ns = NP1/2/H3/4

7-Kaplan turbine is a propeller turbine having vanes on rotor are:

(A) non-adjustable

(B) adjustable

(C) fixed

(D) none of the above

8-Hydraulic turbine converts hydro energy into mechanical by using ___ of water.

(A) Kinetic energy

(B) Potential energy

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

9-Following is an impulse turbine

(A) Petlon wheel turbine

(B) Tubular turbine

(C) Propeller turbine

(D) Francis turbine

10-The power available in stream of water is

(A) η.ρ.g.h.q

(B) η.ρ.g.h/q

(C) η.ρ.g/h.q

(D) η.ρ/g.h.q

Where η is turbine efficiency, ρ is water density, g is acceleration due to gravity, h is head and q is discharge.

11-The water compressibility effect produces traveling waves of pressure and is usually called

(A) water pressure

(B) water impact

(C) water hammer

(D) water force

12-Surge tank is usually utilized in those plants where distance between the forebay and the turbine is

(A) small

(B) medium

(C) large

(D) any of the above

13-The Pelton turbine is

(A) tangential flow impulse turbine

(B) radial flow impulse turbine

(C) axial flow impulse turbine

(D) mixed flow impulse turbine

14-In Propeller turbine, the water flows ___ through the runner.

(A) tangentially

(B) axially

(C) radially

(D) none of the above

15-The following converts the dynamic pressure (kinetic energy) into static pressure

(A) Conduits

(B) Penstock

(C) Runner

(D) Draft tube

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(C), 4-(C), 5-(A), 6-(A), 7-(B), 8-(C), 9-(A), 10-(A), 11-(C), 12-(C), 13-(A), 14-(B), 15-(D)