MCQ Questions on Strength of Materials

MCQ Questions on Strength of Materials

1-A steel bar 10 mm x 10 mm cross section is subjected to an axial tensile load of 20kN. If the length of bar is 1 m and E = 200 GPa, then elongation of the bar is:

(A) 1 mm

(B) 0.5 mm

(C) 0.75 mm

(D) 1.5 mm

2-The modulus of rigidity and poisson’s ratio of a material are 80 GPa and 0.3 respectively. Its young’s modulus will be

(A) 160 GPa

(B) 208 GPa

(C) 120 GPa

(D) 104 GPa

3-The equivalent torque on a shaft, when it is subjected to bending moment M and torque T is:

(A) M + T

(B) (M2+T2)1/2

(C) 0.5(M2+T2)1/2

(D) 0.5[M+(M2+T2)1/2]

4-If the value of poisson’s ratio is zero

(A) the lateral strain is high

(B) the material is perfectly elastic

(C) there is no linear strain in the material

(D) none of the above

5-The bending moment diagram for a cantilever carrying uniformly distributed load will be:

(A) A triangle

(B) A parabola

(C) A cubic parabola

(D) A rectangle

6-The stress at which a material fractures under large number of reversal of stresses is called:

(A) Residual stress

(B) Creep

(C) Endurance limit

(D) Ultimate stress

7-A plane which is not subjected to shear stress is known as:

(A) Compound plane

(B) Simple plane

(C) Non-shear plane

(D) Principal plane

8-The thickness of cylindrical shell is designed on the basis of:

(A) Longitudinal stress

(B) Bending stress

(C) Circumferential stress

(D) Hoop stress

9-The moment of inertia of a circular section, about its axis, is given by:

(A) π(D)4/64

(B) π(D)4/32

(C) π(D)4/16

(D) π(D)4/8

10-In a cantilever beam tensile reinforcement is provided:

(A) on top of beam

(B) on bottom of beam

(C) at middle of beam

(D) on top and bottom of beam

11-The bending moment at simply supported beam with a point load at its midpoint is:

(A) wl/4

(B) wl2/4

(C) wl/2

(D) wl2/2

12-The ratio between direct stress and volumetric strain is:

(A) Bulk modulus

(B) Poisson’s ratio

(C) Factor of safety

(D) Modulus of rigidity

13-A cantilever beam having uniformly distributed load on the entire length, then the maximum bending moment will be at the:

(A) Free end

(B) Middle

(C) Fixed end

(D) None of the above

14-Young’s modulus of a material which gives 2 kN/mm2 stress at 0.01 strain is:

(A) 20kN/mm2

(B) 0.02kN/mm2

(C) 200 kN/mm2

(D) 2000kN/mm2

15-Factor of safety is:

(A) the ratio of maximum stress and safe stress

(B) the ratio of safe stress and maximum stress

(C) the ratio of maximum stress and maximum strain

(D) none of the above

16-Coefficient of friction is equal to:

(A) tan(of angle of friction)

(B) sin(of angle of friction)

(C) cos(of angle of friction)

(D) tan-1(angle of friction)

17-If angle of friction is equal to 7.5°, angle of repose is

(A) 7.5°

(B) 15°

(C) 30°

(D) 2.5°

18-Efficiency of a riveted joint is:

(A) strength of rivet / strength of unriveted joint

(B) strength of riveted joint / strength of rivet

(C) strength of riveted joint / strength of unriveted plate

(D) none of the above

19-The maximum bending moment in a beam occurs at:

(A) the middle of beam

(B) a point where shear force diagram changes its sign

(C) a point where shear force and bending moment are zero

(D) none of the above

20-The width of sunk key having shaft diameter ‘d’ is given by

(A) d/6

(B) d/3

(C) d/2

(D) d/4

21-The maximum bending moment in a simply supported beam having effective span ‘L’ subjected to central point load ‘W’ is given by:

(A) WL2/8

(B) WL/2

(C) WL/4

(D) WL

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(D), 4-(C), 5-(B), 6-(C), 7-(D), 8-(D), 9-(A), 10-(A), 11-(A), 12-(A), 13-(C), 14-(C), 15-(B), 16-(A), 17-(A), 18-(C), 19-(B), 20-(D), 21-(C)