MCQ Questions with Answers on Theory of Machines

MCQ Questions with Answers on Theory of Machines

1- The cam and follower without a spring form a

(A) lower pair

(B) higher pair

(C) self-closed pair

(D) force closed pair

 

2- A kinematic chain is known as a mechanism when

(A) none of the links is fixed

(B) one of the links is fixed

(C) two of the links is fixed

(D) all of the links is fixed

 

3- The Coriolis component of acceleration is taken into account for

(A) slider crank mechanism

(B) four bar chain mechanism

(C) quick return motion mechanism

(D) none of the above

 

4- _______ is an example of incompletely constrained motion.

(A) Motion of piston inside the cylinder

(B) Motion of square bar in a square hole

(C) Motion of circular bar in a circular hole

(D) None of the above

 

5- Pantograph is an inversion of which of the following chains?

(A) Slider crank chain

(B) Four bar chain

(C) Double slider crank chain

(D) Kinematic chain

 

6- This mechanism is used in shaping machines.

(A) Whitworth quick return motion mechanism

(B) Oldham’s coupling

(C) Scotch Yoke

(D) Crank and slotted lever quick return mechanism

 

7- The number of possible inversions of double slider crank chain is

(A) Four

(B) Three

(C) Two

(D) None of the above

 

8- If degree of freedom is zero, the structure is known as

(A) Indeterminate structure

(B) Unconstrained structure

(C) Structure

(D) Gruebler’s structure

 

9- When three links are connected at the same point, it is called:

(A) Quaternary joint

(B) Ternary joint

(C) Tertiary joint

(D) Unconstrained pair

 

10- The study of relative motion between the parts of a machine is called

(A) Kinetics

(B) Kinematics

(C) Dynamics

(D) Relativity

 

11- In toothed gearing, the unit of module is

(A) Inch

(B) mm

(C) Inch2

(D) Unitless

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(C), 4-(C), 5-(B), 6-(D), 7-(B), 8-(C), 9-(B), 10-(B), 11-(B)