Mechanical Engineering MCQ Quiz

Mechanical Engineering MCQ Quiz

1-Knocking tendency in an S.I. engine reduces with increasing

(A) Engine speed

(B) Super charging

(C) Wall temperature

(D) Compression ratio

 

2-Heat calorific value of coal is approximately

(A) 9000 – 10500 kcal/kg

(B) 5000 – 6500 kcal/kg

(C) 2000 – 4000 kcal/kg

(D) 1000 – 2000 kcal/kg

 

3-The general reason for Weld spatter defect in welding is

(A) high voltage

(B) low voltage

(C) too low welding current

(D) too high welding current

 

4-Liquids transmit pressure equally in all directions. This is given by

(A) Charles’ law

(B) Archimedes principle

(C) Boyle’s law

(D) Pascal’s law

 

5-The defects as blow holes, cracks, shrinkage cavities and slag inclusions in metal casting can be inspected by the following method :

(A) Magnetic particle test

(B) Damping test

(C) Visual inspection

(D) Radiography test

 

6-Which one of the following is a rapid prototyping method ?

(A) Cell decomposition

(B) Sweeping

(C) Primitive instancing

(D) Stereolithography

 

7-Dog clutch used to ?

(A) rotate the shafts at different speeds.

(B) connect and disconnect machine parts.

(C) control torque.

(D) All of the above

 

8-Which machining process is developed on the principle of Faraday’s and Ohm’s laws?

(A) Abrasive Jet Machining (AJM)

(B) Laser Beam Machining (LBM)

(C) Electro Chemical Machining (ECM)

(D) Electric Discharge Machining (EDM)

 

9-In Electro Chemical Machining (ECM), the metal is removed by

(A) Ultra-violet rays

(B) Ionic bombardment

(C) Molecular transfer

(D) Dissolution in electrolyte solution

 

10-A two stroke engine may be easily identified by

(A) absence of valves

(B) piston size

(C) size of flywheel

(D) absence of piston rings

 

11-Compression ratio of Diesel engine cycle is (Ideal)

(A) 18 : 1 to 30 : 1

(B) 16 : 1 to 20 : 1

(C) 8 : 1 to 13 : 1

(D) 7 : 1 to 12 : 1

 

12-Four types of Bravais Lattices is observed in

(A) Monoclinic

(B) Triclinic

(C) Orthorhombic

(D) Rhombohedral

 

13-Which of the following is not a turbo machine ?

(A) Kaplan turbine

(B) Reciprocating pump

(C) Fans

(D) Centrifugal pump

 

14-Cavitation in a hydraulic reaction turbine occurs at

(A) Turbine exit

(B) Rotor exit

(C) Turbine entry

(D) Starter exit

 

15-Which of the following bearing has a low starting friction ?

(A) Taper roller bearing

(B) Journal bearing

(C) Roller bearing

(D) Ball bearing

 

16-Following Defect is due to mould and core making techniques.

(A) Shifts

(B) Blow holes

(C) Drop

(D) Misrun or cold shuts

 

17-Following method can be used to improve the fatigue life of a machine part

(A) Coating

(B) Heat treatment

(C) Shot peening

(D) Electro plating

 

18-Which type of surface will be produced when the cutting tool is moved perpendicular to the lathe axis ?

(A) Tapered surface

(B) Cylindrical surface

(C) Flat surface

(D) None of the above

 

19-Production scheduling is simpler and high volume of output and high labour efficiency are achieved in case of

(A) Fixed position layout

(B) Process layout

(C) Product layout

(D) None of the above

 

20-The function of Clapper box in all the reciprocating machine tools so as

(A) To rise the tool during Return stroke.

(B) To provide problem free reciprocating motion.

(C) To produce accurate & distortion free surfaces.

(D) To impose relatively less pressure on the work.

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(D), 4-(D), 5-(D), 6-(D), 7-(B), 8-(C), 9-(D), 10-(A), 11-(B), 12-(C), 13-(C), 14-(B), 15-(D), 16-(A), 17-(C), 18-(C), 19-(C), 20-(A)