Mountaineering Questions and Answers

Mountaineering Questions and Answers

1-In climbing up an Avalanche prone slope, one should follow a ___ route to ascend

(A) Vertical

(B) Zig-zag

(C) Diagonal

(D) All of the above

 

2-Rope which has more elasticity is

(A) Single rope

(B) Twin rope

(C) Static rope

(D) Dynamic rope

 

3-What type of ice is found at the ablation zone?

(A) Black ice

(B) All type

(C) Blue ice

(D) White ice

 

4-High Altitude Pulmonary Odema (HAPO) is basically filling of fluid inside the

(A) Tissues

(B) Stomach

(C) Brain

(D) Lungs

 

5-First type of rope used in climbing is

(A) Breaded

(B) Manila

(C) Nylon

(D) Hawser laid

 

6-Terrodactyl is a kind of

(A) Crampon

(B) Ice axe

(C) Ice Anchor

(D) Snow Anchor

 

7-What types of crevasse are mostly formed where the Glacier takes a turn?

(A) Transversal

(B) Diagonal

(C) Latitudinal

(D) Longitudinal

 

8-While negotiating an Avalanche prone area one should have

(A) Middle man

(B) Lookout man

(C) End man

(D) Guide man

 

9-Stomper belay is related to

(A) Snow climbing

(B) Ice climbing

(C) Rock climbing

(D) All of the above

 

10- ___ Pulley system is used for rescue of an unconscious victim from a crevasse

(A) E

(B) Z

(C) C

(D) A

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(A), 4-(D), 5-(B), 6-(B), 7-(B), 8-(B), 9-(A), 10-(B)

 

11-Camalots are kind of

(A) Technical Cam Unit

(B) Anchor

(C) Rappelling

(D) Belaying

 

12-On Glacier travel all climbers should

(A) Walk one by one alone

(B) Walk with Rope up

(C) Walk close to each other

(D) Walk fast

 

13-North-South lines increasing in the form of degrees from West to East are

(A) Westing

(B) Northing

(C) Southing

(D) Easting

 

14-Tape knot is a type of

(A) Joining knot

(B) Direct knot

(C) Friction knot

(D) Anchor knot

 

15-Snow Bollard is also known as

(A) Horse shoe

(B) Isobar

(C) Fluke

(D) Stake

 

16-Length of Himalayan range from West to East is ___ km long

(A) 2200

(B) 2400

(C) 2600

(D) 2300

 

17-Mountaineer’s Coil is also known as

(A) Climbing coiling

(B) Chain coiling

(C) Causality coiling

(D) Butterfly coiling

 

18-One-year old snow is known as

(A) Neve

(B) Fern

(C) Hard snow

(D) Old snow

 

19-A plane of rock inclined from 30 to 75 degrees is called as

(A) Cliff

(B) Glacis

(C) Wall

(D) Slab

 

20-Tyrolean Traverse is used to

(A) Cross a river

(B) Negotiate an avalanche prone area

(C) Descend from a gradual slope

(D) Climb a steep slope

 

ANSWERS:

11-(B), 12-(B), 13-(D), 14-(A), 15-(A), 16-(B), 17-(C), 18-(B), 19-(D), 20-(A)