Multiple Choice Questions (MCQ) on Drilling

Multiple Choice Questions (MCQ) on Drilling

1-Which of the following is not a part of Drilling machine?

(A) Spindle

(B) Head

(C) Column

(D) Mandrel

 

2-Which of the following drilling machine can rotate in all three axis (x, y and z)?

(A) portable drilling machine

(B) radial drilling machine

(C) pillar type drilling machine

(D) all of the above

 

3-Which of the following drilling machine is suitable for a job with multiple hole

(A) portable drilling machine

(B) radial drilling machine

(C) gang drilling machine

(D) all of the above

 

4-Following drilling machine can drill numbers of workpiece at a time

(A) gang drilling machine

(B) pillar type drilling machine

(C) multi station drilling machine

(D) all of the above

 

5-___ is provided in drill for the passage of chips and cutting fluid.

(A) shank

(B) flutes

(C) tang

(D) clearance

 

6-Following drills are made of one piece of material.

(A) composite drills

(B) tipped solid drills

(C) solid drills

(D) all of the above

 

7-Back taper is a

(A) slight decrease in diameter from front to back in the body of the drill

(B) slight decrease in diameter from back to front in the body of the drill

(C) slight decrease in diameter from front to back in the shank of the drill

(D) slight decrease in diameter from back to front in the shank of the drill

 

8-The failure of chips to pass through the flute during cutting action is called

(A) built up edge

(B) chip packing

(C) chipping

(D) none of the above

 

9-The space provided to eliminate undesirable contact between the drill and the workpiece.

(A) clearance

(B) clearance diameter

(C) cutter sweep

(D) none of the above

 

10-The angle between the leading edge of the land and the plane containing the axis of the drill is called

(A) helix angle

(B) lip relief

(C) lip relief angle

(D) none of the above

 

11-The central portion of the tool by which it is held or driven is called

(A) shank

(B) tongue

(C) body

(D) none of the above

 

12-The rate at which the drill advances into the material, generally measured in distance per flute is called

(A) depth of cut

(B) feed

(C) speed

(D) thrust

 

13-The value (optimum) of helix angle in a drill is

(A) 15°

(B) 30°

(C) 45°

(D) 60°

 

14-The point angle in a standard ground drill is

(A) 75°

(B) 90°

(C) 100°

(D) 118°

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(B), 3-(C), 4-(C), 5-(B), 6-(C), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(A), 11-(C), 12-(B), 13-(B), 14-(D)