Multiple Choice Questions (MCQ) on Extrusion Process

Multiple Choice Questions (MCQ) on Extrusion Process

1-In Extrusion, metal is caused to flow through a

(A) restricted orifice

(B) pipe

(C) nozzle

(D) any of the above

 

2-In extrusion, material is

(A) pulled

(B) pushed

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

3-Which of the following is true for extrusion process

(A) Extrusion is a single pass process

(B) Amount of reduction in extrusion is large

(C) Brittle material can also be very easily produced

(D) All of the above

 

4-The extrusion pressure depends upon

(A) extrusion temperature

(B) the reduction in area

(C) the extrusion speed

(D) all of the above

 

5-Extrusion ratio is

(A) Cross-sectional ratio of billet / Cross-sectional area of the product

(B) Cross-sectional area of the product / Cross-sectional ratio of billet  

(C) Cross-sectional area of the product / Cross-sectional ratio of die

(D) None of the above

 

6-In Forward extrusion, problem of friction is severe in case of

(A) lead

(B) aluminium

(C) tin

(D) steel

 

7-Following is used as lubricant in extrusion

(A) oil

(B) graphite

(C) molten glass

(D) all of the above

 

8-In which of the following extrusion process, die is housed by ram or plunger

(A) Direct extrusion

(B) Forward extrusion

(C) Backward extrusion

(D) All of the above

 

9-There is no or very low friction force in

(A) Indirect extrusion

(B) Forward extrusion

(C) Direct extrusion

(D) All of the above

 

10-Nuclear reactor fuel rods are produced by

(A) Impact extrusion

(B) Hooker extrusion

(C) Hydrostatic extrusion

(D) Cold extrusion forging

 

11-Collapsible paste tubes are produced by

(A) Impact extrusion

(B) Hooker extrusion

(C) Hydrostatic extrusion

(D) Cold extrusion forging

 

12-The dies employed in extrusion are made of

(A) Mild steel

(B) High carbon steel

(C) High speed steel

(D) Any of the above

 

13-Following is (are) extrusion defect(s)

(A) Surface cracking

(B) Internal cracking

(C) Extrusion defect

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(D), 4-(D), 5-(A), 6-(D), 7-(D), 8-(C), 9-(A), 10-(C), 11-(A), 12-(C), 13-(D)