Multiple Choice Questions (MCQ) on Idioms

Multiple Choice Questions (MCQ) on Idioms

1-. Identify the meaning of the idiom “Make a mountain out of a mole hill”

(A). Exaggerate a minor issue.

(B). Work hard to make a lot of money with a small investment.

(C). Rise up to a high position in life from a low level.

(D). Grow in popularity.

 

2-Identify the meaning of the idiom (underlined) in the sentence. “Let’s do a dry run before the final performance”

(A). Rehearsal

(B). Quick match

(C). Prepare

(D). Take a deep breath

 

3-Identify the meaning of the idiom (underlined) in the sentence. “I am always the one who breaks the ice.”

(A). To make people more comfortable

(B). To do some hard work

(C). To cook in the kitchen

(D). To calm down a fight

 

4-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “Sewing is a piece of cake for her”

(A). Very easy and simple

(B). Pleasure

(C). Very important

(D). Only activity

 

5-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “The builder cut corners while constructing the building.”

(A). To do something badly or cheaply

(B). To do something hurriedly

(C). To be extremely expensive or excessively pricey

(D). To follow a process

 

6-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “When he was in school, everyone used to pull his leg.”

(A). To joke with someone

(B). To praise someone

(C). To like someone

(D). To hit someone

 

7-Identify the meaning of the idiom. “Hit the nail on the head.”

(A). Say or do something that is absolutely correct.

(B). Force your point on others.

(C). Finish your work completely without any delay.

(D). Vent out your anger on somebody.

 

8-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “The opponents are six times winners of the trophy; you’ll have to step up your game to qualify for the finals.”

(A). Start performing better

(B). Meet the referee

(C). Do something unexpected

(D). Change the game strategy

 

9-Identify the meaning of the idiom in the sentence “I am leaving the city for good.

(A). Permanently

(B). Dislike for a place

(C). Better opportunity

(D). To be good to oneself

 

10-. Identify the meaning of the idiom in the sentence. “After such bad results, we have to go back to square one

(A). To go back to the beginning

(B). To go where everyone is going

(C). To end the task

(D). To work harder

 

11-Identify the meaning of the idiom. “Pull someone’s leg”

(A). Try to make someone taller.

(B). Tease someone.

(C). Wake someone up.

(D). Make someone dance.

 

12-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “Instead of crying over spilt milk, you should prepare for the next examination.”

(A). Complaining about a past loss

(B). Wishing good luck

(C). Worrying about future in advance

(D). Wasting time

 

13-. Identify the meaning of the idiom. “Hit the sack.”

(A). Stumble over something.

(B). Try to bring out hidden information.

(C). Empty out packed contents.

(D). Go to bed.

 

14-Identify the meaning of the idiom. “Burn the midnight oil”

(A). Counting your day’s earnings in the night.

(B). Heat up a place to make it comfortable.

(C). Stay awake and work or study late into the night.

(D). Finish all the resources available completely.

 

15-Identify the meaning of the idiom in the sentence. “We eat restaurant-made food once in a blue moon

(A). Rarely

(B). Regularly

(C). Unwillingly

(D). Without any hesitation

 

16-Identify the meaning of the idiom. “Let the cat out of the bag”

(A). Reveal information that was hidden earlier.

(B). Clean up a dirty place.

(C). Empty out all the wealth one has.

(D). Provide as much help as possible.

 

17-Identify the meaning of the idiom which is underlined in the sentence. “If you want to live the best of your days, keep your luxuries at bay.”

(A). Keep something away

(B). Keep something close

(C). Make good use of something

(D). Start doing something

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(A), 4-(A), 5-(A), 6-(A), 7-(A), 8-(A), 9-(A), 10-(A), 11-(B), 12-(A), 13-(D), 14-(C), 15-(A), 16-(A), 17-(A)