Multiple Choice Questions (MCQ) on Material Science

Multiple Choice Questions (MCQ) on Material Science

1-The body centered cubic (BCC) lattice is found in

(A) Aluminium

(B) Copper

(C) Cadmium

(D) Tungsten

2-The Brinell Hardness Number (BHN) for mild steel lies in the range of:

(A) 50 to 70

(B) 70 to 100

(C) 110 to 150

(D)150 to 300

3-Which of the following test is a destructive test?

(A) Radiography

(B) Compression test

(C) Ultrasonic inspection

(D) None of the above

4-Which hardness method can be used to measure hardness of a single grain?

(A) Rockwell

(B) Knoop

(C) Vickers

(D) Shore

5-Higher is the temperature of tempering:

(A) the softer will be the product

(B) the tougher will be the product

(C) the harder will be the product

(D) the stronger will be the product

6-Mild steel is

(A) High carbon steel

(B) Medium carbon steel

(C) Low carbon steel

(D) None of the above

7-The following constituents of steel is least strong and softest

(A) Ferrite

(B) Pearlite

(C) Austenite

(D) Martensite

8-In which of the following carbon varies from 4 to 4.5%?

(A) Wrought iron

(B) Pig iron

(C) Grey iron

(D) Cast iron

9-Minimum carbon content in Cast iron is

(A) 1%

(B) 2%

(C) 3%

(D) 4%

10-Presence of which of the following makes pig iron hard

(A) Sulphur

(B) Phosphorous

(C) Sodium

(D) Calcium

11-Which the following is added to steel to increase the corrosion resistance?

(A) tungsten and vanadium

(B) zinc and lead

(C) chromium and nickel

(D) Sulphur and phosphorous

12-Following stress relieving process is used after cold working of materials

(A) Tempering

(B) Cyaniding

(C) Annealing

(D) Normalizing

13-Dislocation in materials is ___ defect.

(A) Point

(B) Line

(C) Plane

(D) Casting defect

14-Purpose of tempering is to improve

(A) ductility

(B) malleability

(C) hardness

(D) machinability

15-Tensile strength of steel is increased by addition of

(A) Manganese

(B) Sulphur

(C) Phosphorous

(D) Carbon

ANSWERS:

1-(D), 2-(C), 3-(B), 4-(B), 5-(B), 6-(C), 7-(A), 8-(B), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(C), 13-(B), 14-(D), 15-(A)