Multiple Choice Questions (MCQ) on Projection of Planes

Multiple Choice Questions (MCQ) on Projection of Planes

1-A plane surface has ___ dimension(s).

(A) one

(B) two

(C) three

(D) no dimension

 

2-Which of the following position is not possible for a plane?

(A) plane perpendicular to both VP and HP

(B) plane parallel to both VP and HP

(C) plane perpendicular to HP, parallel to VP

(D) plane perpendicular to VP, parallel to HP

 

3-A plane perpendicular to HP and parallel to VP, will make

(A) vertical trace (VT)

(B) horizontal trace (HT)

(C) both vertical (VT) and horizontal trace (HT)

(D) none of the above

 

4-A regular hexagonal lamina has

(A) equal sides

(B) equal angles

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

5-The front view of a regular pentagonal lamina perpendicular to HP, is

(A) a point

(B) a line

(C) a regular pentagon

(D) a circle

 

6-The top view of a circular disc perpendicular to HP, is

(A) a point

(B) a line

(C) an ellipse

(D) a circle

 

7-If a lamina is perpendicular to both HP and VP, then its true shape can be obtained in

(A) front view (elevation)

(B) top view (plan)

(C) side view

(D) none of the above

 

8-If a lamina is perpendicular to VP, its true shape can be obtained in

(A) front view (elevation)

(B) top view (plan)

(C) side view

(D) none of the above

 

9- If a regular hexagonal lamina is perpendicular to VP, its top view will be a

(A) a point

(B) a line

(C) regular hexagon

(D) a rectangle

 

10-The true shape of an oblique plane is obtained in

(A) horizontal plane (HP)

(B) vertical plane (VP)

(C) profile plane (PP)

(D) none of the above

 

11-An oblique plane is

(A) inclined to horizontal plane (HP)

(B) inclined to vertical plane (VP)

(C) both (A) and (B)

(D) perpendicular to both vertical and horizontal plane

 

12-The top view of a circular disc inclined to Horizontal plane (HP) and parallel to Vertical plane (VP), is

(A) a circle

(B) an ellipse

(C) a line

(D) a point

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(B), 7-(C), 8-(B), 9-(C), 10-(D), 11-(C), 12-(B)