Multiple Choice Questions (MCQ) on Renewable Energy Resources

Multiple Choice Questions (MCQ) on Renewable Energy Resources

1-Which of the following is (are) renewable resource(s)

(A) wind

(B) tides

(C) geothermal heat

(D) all of the above

 

2-Which of the following country generate all their electricity using renewable energy?

(A) Iceland

(B) England

(C) USA

(D) China

 

3-Renwable energy often displaces conventional fuel in which of the following area

(A) space heating

(B) transportation

(C) electricity generation

(D) all of the above

 

4-Which of the following is used as fuel for transportation

(A) ethanol

(B) aldehyde

(C) ketone

(D) all of the above

 

5-Biodiesel is produced from oils or fats using

(A) fermentation

(B) transesterification

(C) distillation

(D) none of the above

 

6-Photovoltaic cell converts solar energy into

(A) heat energy

(B) electric energy

(C) mechanical energy

(D) chemical energy

 

7-In which of the following region winds are stronger and constant

(A) deserts

(B) offshore

(C) low altitudes sites

(D)  all of the above

 

8-Following country met more than 40% of its electricity demand from wind energy

(A) Denmark

(B) Portugal

(C) Ireland

(D) Spain

 

9-Concentrated solar power (CSP) systems use ____ to focus a large area of sunlight into a small beam.

(A) lenses

(B) mirrors

(C) tracking systems

(D) all of the above

 

10-The difference, in temperature between the core of the planet and its surface, is known as

(A) geothermal coefficient

(B) geothermal gradient

(C) geothermal constant

(D) none of the above

 

11-Biomass can be converted to

(A) methane gas

(B) ethanol

(C) biodiesel

(D) all of the above

 

12-The International Renewable Energy Agency (IRENA) was formed in

(A) 2008

(B) 2009

(C) 2010

(D) 2011

 

13-Which of the following was the first solar powered aircraft to complete a circumnavigation of the world?

(A) Solar impulse

(B) Solar impulse 2

(C) Solar impulse 3

(D) Solar impulse 4

 

14-Following is true for biomass and biofuels

(A) their contribution in reduction in CO2 emissions is limited

(B) both emit large amount of air pollution when burned

(C) they consume large amounts of water

(D) all of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(D), 4-(A), 5-(B), 6-(B), 7-(B), 8-(A), 9-(D), 10-(B), 11-(D), 12-(B), 13-(B), 14-(D)