Multiple Choice Questions (MCQ) on Resistance Welding

Multiple Choice Questions (MCQ) on Resistance Welding

1-In resistance welding metal parts in contact are permanently joined by heating them

(A) with an electric current

(B) by welding electrode

(C) by pressure

(D) none of the above

 

2-Resistance welding is widely used for

(A) manufacture of steel pipe

(B) assembly of bodies for automobiles

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

3-In Spot welding, electrodes used are made of

(A) Aluminium

(B) Iron

(C) Copper

(D) Lead

 

4-Resistance spot welding typically employs electrical power in the form of

(A) direct current

(B) alternating current

(C) medium frequency half-wave direct current

(D) all of the above

 

5-The common method of checking a weld’s quality is

(A) peel test

(B) restrained tensile test

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

6-Which of the following joint can be produced by Seam welding?

(A) Butt joint

(B) Lap joint

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

7-Which of the following is true for Seam welding

(A) The electrodes are often disc shaped

(B) The electrodes rotate as the material passes between them

(C) The electrodes are usually made from copper

(D) All of the above

 

8-In which of the following, methods the pieces of metal to be welded are set apart at a predetermined distance based on material thickness

(A) Spot welding

(B) Seam welding

(C) Flash welding

(D) All of the above

 

9-Projection welding is often used to weld

(A) studs

(B) nuts

(C) crossed wires and bars

(D) all of the above

 

10-Projection welding is a modification of

(A) Spot welding

(B) flash welding

(C) seam welding

(D) all of the above

 

11-The equipment used for upset welding is very similar to that used for

(A) Spot welding

(B) Seam welding

(C) Projection welding

(D) Flash welding

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(C), 4-(D), 5-(C), 6-(C), 7-(D), 8-(C), 9-(D), 10-(A), 11-(D)