Multiple Choice Questions (MCQ) on Scales

Multiple Choice Questions (MCQ) on Scales

1-The proportion by which we __ the size of an object is known as scale.

(A) reduce

(B) enlarge

(C) reduce or enlarge

(D) don’t change

 

2-The Map of a country is drawn with

(A) reduced scale

(B) enlarged scale

(C) full scale

(D) any of the above

 

3-Following is an enlarged scale

(A) 1:1

(B) 1:2

(C) 1:3

(D) 2:1

 

4- Following is reduced scale

(A) 1:1

(B) 1:2

(C) 2:1

(D) 3:1

 

5- Following is full scale

(A) 1:1

(B) 1:2

(C) 2:1

(D) 3:1

 

6-Extermely small sized components are drawn with

(A) reduced scale

(B) enlarged scale

(C) full scale

(D) any of the above

 

7-Representation fraction (RF) or Scale factor (SF) is

(A) Size of the element in the drawing / Size of the same element in the object

(B) Size of the same element in the object / Size of the element in the drawing

(C) Size of the element in the drawing X size of the same element in the object

(D) None of the above

 

8-A line of 10mm length in drawing represents 1 metre length of the object, its RF is equal to

(A) 100

(B) 10

(C) 1/10

(D) 1/100

 

9-Two interconnected units are shown by

(A) Plain scale

(B) Diagonal scale

(C) Vernier scale

(D) All of the above

 

10-Following scale is used three interconnected units

(A) Diagonal scale

(B) Vernier scale

(C) Both (A) and (B)

(D) Plain scale

 

11-Scales having same representative fraction but graduated to read different units are known as

(A) Simple scales

(B) Diagonal scales

(C) Vernier scales

(D) Comparative scales

 

12-Which of the following scale is drawn in two different units

(A) Simple scale

(B) Diagonal scale

(C) Vernier scale

(D) Comparative scale

 

13-___ is used to read very small unit with great accuracy.

(A) Simple scale

(B) Diagonal scale

(C) Vernier scale

(D) Comparative scale

 

14-___ is used to measure and set out angles without the use of protractor.

(A) Vernier scale

(B) Diagonal scale

(C) Scale of chords

(D) Comparative scale

 

15-Which of the following scales serves the purpose of diagonal scale?

(A) Plain scale

(B) Vernier scale

(C) Comparative scale

(D) Scale of chords

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(D), 4-(B), 5-(A), 6-(B), 7-(A), 8-(D), 9-(A), 10-(C), 11-(D), 12-(D), 13-(C), 14-(C), 15-(B)