Multiple Choice Questions (MCQ) on Springs

Multiple Choice Questions (MCQ) on Springs

1-A spring is defined as a(an) ___ machine element.

(A) plastic

(B) elastic

(C) special purpose

(D) none of the above

 

2-In which of the following item(s), spring is used to store energy.

(A) clocks

(B) toys

(C) circuit breakers

(D) all of the above

 

3-In compression springs, the external force tends to

(A) shorten the spring

(B) lengthen the spring

(C) both (A) and (C)

(D) keep the length same

 

4-Torsional shear stresses are induced in the spring wire when

(A) spring is under compression

(B) spring is under tension

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

5-The helix angle in case of closely coiled helical spring is

(A) less than 10°

(B) 10° to 15°

(C) 15° to 20°

(D) more than 20°

 

6- The helix angle in case of closely coiled helical spring is

(A) less than 5°

(B) 5° to 7°

(C) 7° to 10°

(D) more than 10°

 

7-Helical torsion spring is used in

(A) door hinges

(B) door closers

(C) automobile starters

(D) all of the above

 

8-The longest leaf in Semi-elliptic leaf spring is known as

(A) chief leaf

(B) master leaf

(C) major leaf

(D) higher leaf

 

9-The leaves of multi-leaf springs are subjected to

(A) bending stress

(B) shear stress

(C) axial stress

(D) all of the above

 

10-Multi-leaf springs are used in

(A) automobile suspension

(B) railroad suspension

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

11-The spring index (C) is

(A) mean coil diameter / wire diameter

(B) wire diameter / mean coil diameter

(C) wire diameter x mean coil diameter

(D) none of the above

 

12-The spring index indicates the relative sharpness of the ___ of the coil.

(A) length

(B) curvature

(C) thickness

(D) none of the above

 

13-A spring index from ___ is considered as best for manufacturing considerations.

(A) 4 to 12

(B) 12 to 20

(C) 20 to 28

(D) 28 to 36

 

14-Axial length of the spring which is so compressed that the adjacent coils touch each other.

(A) compressed length

(B) solid length

(C) free length

(D) none of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(A), 4-(C), 5-(A), 6-(D), 7-(D), 8-(B), 9-(A), 10-(C), 11-(A), 12-(B), 13-(A), 14-(B)