Multiple Choice Questions (MCQ) on Statistics

Multiple Choice Questions (MCQ) on Statistics

1- Following test would be appropriate to test the RANDOMNESS of a sample

(A) Wilcoxon signed rank test

(B) Median test

(C) Run test

(D) Sign test

 

2- Which of the following tests is used for testing the independence in linkage?

(A) Chi square test

(B) F-test

(C) t-test

(D) All of the above

 

3- Sum of absolute deviation is least when it is measured about

(A) mode

(B) median

(C) mean

(D) none of the above

 

4- In a frequency polygon, frequencies are plotted against

(A) Lower boundary of class

(B) Mid-point of class interval

(C) Upper boundary of class

(D) None of the above

 

5- Which of the following distribution is abnormally tall and peaked?

(A) Platykurtic

(B) Mesokurtic

(C) Leptokurtic

(D) None of the above

 

6- If different effects are cofounded in different replications, then it is reformed as

(A) Balanced confounding

(B) Incomplete confounding

(C) Partial confounding

(D) Complete confounding

 

7- Moving average method of finding trend removes the effect of

(A) cyclic variations

(B) short term movements

(C) long term movements

(D) none of the above

 

8- For testing the goodness of fit we use

(A) Sign test

(B) Kolmogorov-Smirnov test

(C) Run test

(D) Median

 

9- Neyman – Pearson lemma provides

(A) An admissible test

(B) A most powerful test

(C) An unbiased test

(D) Minimax test

 

10- In time-series analysis, which source of variation can be estimated by the ratio-to-trend method?

(A) Irregular

(B) Seasonal

(C) Trend

(D) Cyclical

 

11- Correlation coefficient always lies between

(A) -1 and 0

(B) 0 and +1

(C) -1 and +1

(D) +1 and +2

 

12- The geometric mean of two regression coefficients is

(A) coefficient of kurtosis

(B) coefficient of correlation

(C) coefficient of skewness

(D) coefficient of standard deviation

 

13- Simple random sampling is suitable when the population is

(A) infinite

(B) finite

(C) heterogenous

(D) homogenous

 

14- Sum of deviations of a variable from its mean is

(A) one

(B) zero

(C) maximum

(D) minimum

 

15- The method of confounding is a device to reduce the size of

(A) treatments

(B) blocks

(C) replications

(D) experiments

 

16- Moving average method is used to determine

(A) seasonal variation

(B) trend

(C) cyclical variation

(D) irregular variation

 

17- Irregular variation in a time series is due to

(A) flood

(B) epidemics

(C) lockouts and strikes

(D) All of the above

 

18- The best method for finding out seasonal variation is

(A) link relative method

(B) ratio to trend method

(C) ratio to moving average method

(D) simple average method

 

19- The number of components in time series data is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

 

20- Vital rates are generally expressed as

(A) per lakh

(B) per thousand

(C) per million

(D) percentage

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(C), 7-(B), 8-(B), 9-(B), 10-(B), 11-(C), 12-(B), 13-(D), 14-(B), 15-(B), 16-(B), 17-(D), 18-(C), 19-(A), 20-(B)