Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on General Aptitude

82-On her first birthday, her mom gifted Sandra with Rs. 100. On each birthday after that she doubled her previous gift. By the day after Sandra’s seventh birthday, what was the total amount that her mom had given her?

(A) 12,000

(B) 800

(C) 12,700

(D) 1,600

(Ans: C)

 

83-What is the missing number? 83-17 = 56 + ?

(A) 15

(B) 10

(C) 20

(D) 12

(Ans: B)

 

84-Rita’s father is four times as old as her. In 20 years, he will be only twice as old as her. How old is her father and how old she is?

(A) 32 and 8

(B) 40 and 10

(C) 36 and 9

(D) 60 and 15

(Ans: B)

 

85-If you were asked to list down all the numbers between 1 to 100. How many times would you write the number 2?

(A) 20 times

(B) 18 times

(C) 19 times

(D) 21 times

(Ans: A)

 

86-If you unscramble the letters ECEATHR, you will get the name of:

(A) country

(B) Ocean

(C) profession

(D) flower

(Ans: C)

 

87-David spent 1/3 of his birthday money. Then he lost ½ of the rest. He now has only Rs. 100 left. How much did he get for his birthday?

(A) 200

(B) 300

(C) 350

(D) 600

(Ans: D)

 

88-A student had an average of exactly 84 marks after taking three tests. On the fourth test, he scored 96%. The average for all four tests is

(A) 84

(B) 86

(C) 87

(D) 82

(Ans: C)

 

89-There are 20 chickens, 4 dogs and 8 horses on a farm. How many legs are there?

(A) 88

(B) 98

(C) 78

(D) 108

(Ans: B)

 

90-If the time in city A is three hours ahead of the time in city B, what time would it be in city A if a city B clock one hour behind the time shows 4 o’clock?

(A) 1 o’clock

(B) 6 o’clock

(C) 7 o’clock

(D) 8 o’clock

(Ans: D)

 

91-Suppose two boys can read three books in four days. At the same rate, how long will it take eight boys to read a dozen books?

(A) 2 days

(B) 5 days

(C) 4 days

(D) 3 days

(Ans: C)

 

92-π/3 radians is same as:

(A) 60 °

(B) 270 °

(C) 45 °

(D) 90 °

(Ans: A)

 

93-The mean of 100 observations is 50. If the observation 50 is replaced by 150, the resulting new mean is:

(A) 57

(B) 151

(C) 101

(D) 51

(Ans: D)

 

94-The radius and the height of a cylinder are in ratio 2:3. If the volume of the cylinder is 1617cm^3, then the radius of the base of the cylinder will be:

(A) 3.5cm

(B) 4cm

(C) 11cm

(D) 7cm

(Ans: D)

 

95-The pass percentage of your school stands at 91% with 455 students passing the annual examinations. How many students in your school would have to pass to raise the pass percentage to 95%?

(A) 20 students

(B) 25 students

(C) 50 students

(D) 55 students

(Ans: A)

 

95-In your school, the first period starts at 9:00 am and the school ends at 4:00 pm which includes 10 minutes class cleaning time. There is a morning and evening break for 10 minutes each and a 40 minute lunch break. How long will each class period be if you have to plan for 7 periods a day?

(A) 40 minutes

(B) 45 minutes

(C) 50 minutes

(D) 55 minutes

(Ans: C)

 

96-Sonam’s age is one third the age of his mother and half the age of his brother Dorji. Together their age totals to 66. How old is Sonam?

(A) 11

(B) 13

(C) 15

(D) 20

(Ans: A)

 

97-Palden spends a total of three hours of his time every day walking to school in the morning and back home in the evening. If he has to be in school by 8:30 am and the time he takes to travel is the same both ways, at what time should he leave home?

(A) 5:30 am

(B) 6:30 am

(C) 7:00 am

(D) 7:30 am

(Ans: C)

 

98-Your student is writing a letter of invitation. Which of the following words would you recommend for him to replace the underlined word in the following sentence? “The programme will begin at 9:00 am”

(A) seize

(B) starts

(C) begun

(D) commence

(Ans: B)

 

99-You have 36 students in your class. You have planned for them to work in groups of equal numbers. 6 of your students are unwell and cannot participate. How many groups can you get?

(A) 2 groups of 20

(B) 3 groups of 10

(C) 7 groups of 5

(D) 10 groups of 4

(Ans: B)

 

100-96÷ (4×3) + 8 ÷ 2─ 2 =

(A) 10

(B) 12

(C) 6

(D) 0

(Ans: A)

 

101-The marks of four students (Karma, Deki, Sonam and Tashi) in an examination were expressed in a mix of fractions and percentages. Karma’s score was 65%, Deki’s score was 3/4, Sonam’s was 7/10 and Tashi’s was 70%. Who scored the maximum?

(A) Sonam

(B) Karma

(C) Tashi

(D) Deki

(Ans: D)

 

102-Which is the greatest?

(A) 200/102 

(B) 200/101 

(C) 200/103 

(D) 200/104

(Ans: B)

 

103-There are 40 boys and 60 girls in a class. What is the probability of a girl topping the class?

(A) 40/100

(B) 60/100

(C) 40/60

(D) 60/40

(Ans: B)

 

104-Two numbers are in the ratio 5:4 and the difference is 10. What is the larger number?

(A) 30

(B) 40

(C) 50

(D) 60

(Ans: C)

 

105-If the ratio of A:B is 2:7 and the ratio of B:C is 21: 6, what is the ratio of A:C ?

(A) 1:1

(B) 2:6

(C) 7:21

(D) 1:3

(Ans: A)

 

106-If 2x + y = 5 then 4x + 2y is equal to

(A) 5

(B) 8

(C) 9

(D) 10

(Ans: D)

 

107-If y/x = 2/5 then x^2/y^2 is equal to

(A) 4/25

(B) 2/5

(C) 25/4

(D) 5/2

(Ans: C)

 

108-5 workers take 1 hour to dig a trench. How long will 12 people take to dig the same trench of the same type?

(A) 20 minutes

(B) 25 minutes

(C) 65 minutes

(D) 70 minutes

(Ans: B)