Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on General Aptitude

109-Which one of the following numbers is the largest?

(A) (2+2+2)^2

(B) (2+2)^2)^2

(C) (2 x 2 x 2)^2

(D) 2 + 2^2 + (2^2)^2

(Ans: B)

 

110-One million thirty six thousand and eight hundred seconds on the watch would make:

(A) 1.5 days

(B) 7 days

(C) 10 days

(D) 12 days

(Ans: D)

 

111-In a class of 45 students, 40% are boys. Amongst the girls, 7 like to read and 6 like to watching movies. Of the remaining girls, 50% of them like to read as well as watch movies. How many girls like both reading and watching movies?

(A) 5

(B) 7

(C) 13

(D) 15

(Ans: B)

 

112-Which of the following pairs are equivalent ratios?

(A) 1:5 and 1:10

(B) 2:5 and 4:10

(C) 2:5 and 2:10

(D) 1:6 and 2:6

(Ans: B)

 

113-The numerical equivalent of Five Billion Twenty Five Thousand and Sixty is

(A) 5,000,25,060

(B) 5,000,025,060

(C) 5,00,025,060

(D) 5,000,2500, 60

(Ans: B)

 

114-In a class test, Pema got 20 marks, Sonam got 25 marks, Mindu got 5marks, Dechen got 15 marks, Tashi got 10 marks, and Namgay got ‘X’ marks. If the mean is 15, what is the value of Namgay’s marks?

(A) 15

(B) 16

(C) 10

(D) 20

(Ans: A)

 

115-In a class of 8 students, the test scores are 10, 20, 15, 25, 30, 15, 25, 36 out of 50 in Geography subject. What is the average score of the class?

(A) 20

(B) 21

(C) 22

(D) 25

(Ans: C)

 

116-If an aeroplane can travel 5 km in half a second, how many km will it travel in 1 hour?

(A) 36 km

(B) 360 km

(C) 3600 km

(D) 36000 km

(Ans: D)

 

117-Jigme is 37 years older than his daughter, Tendrel. The sum of their age is 42. How old is Jigme?

(A) 5

(B) 6

(C) 42

(D) 37

(Ans: A)

 

118-In a sports meet, Sonam’s team completes the run at 40 seconds during heat events. On championship day, his team completes the same run at 45 seconds. What is the percentage difference in the completion time from the best completion time?

(A) 10.5%

(B) 12.5 %

(C) 15.5 %

(D) 20.5 %

(Ans: B)

 

119-If you unscramble FIIACCP, you will get the name of a:

(A) Continent

(B) Sport

(C) Ocean

(D) Mountain

(Ans: C)

 

120-Which one of the following numbers is the odd one out:

1, 3, 5, 7, 11, 15

(A) 1

(B) 7

(C) 15

(D) None

(Ans: C)

 

121-A box contains 100 chalk sticks. The chalk sticks are white and green in colour. 40 sticks are white in colour. If a teacher randomly picks a stick to write on the chalk board, what is the probability that the teacher will pick a green stick?

(A) 40/100

(B) 60/100

(C) 1/40

(D) 1/60

(Ans: B)

 

122-Find the missing letter in the sequence: F K O R T __

(A) S

(B) T

(C) U

(D) V

(Ans: C)

 

123-Which one of the following is a set of prime numbers?

(A) { 0,1,3,5,7,9}

(B) {1,3,5,7,11}

(C) {1,3,5,7,8}

(D) {2,3,4,5,6}

(Ans: B)

 

124-The Highest Common Factor of 16, 24 and 40 is

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

(Ans: D)

 

125-The Lowest Common Multiple of 16, 24 and 40 is

(A) 210

(B) 220

(C) 240

(D) 250

(Ans: C)

 

126-The expanded notation of 880880 is

(A) 8 X 100000 + 8 X 10000 + 8 X 100 + 8 X 10

(B) 8 X 10000 + 8 X 1000 + 8 X 10 + 8 X 1

(C) 8 X 1000000 + 8 X 100000+ 8 X 10000 + 8 X 1000

(D) 8 X 100000 + 8 X 10000 + 8 X 1000 + 8 X 100

(Ans: A)

 

127-Which one of the following groups of numbers is in ascending order?

(A) 35999, 35998, 35995, 35997

(B) 35995, 35997, 35998, 35999

(C) 35999, 35997, 35995, 35998

(D) 35999, 35998, 35997, 35995 

(Ans: B)

 

128-Which of the following fraction has the highest value?

(A) ½

(B) 1/3

(C) ¼

(D) 1/5

(Ans: A)

 

129-What is one quarter expressed as in percentage?

(A) 20%

(B) 25%

(C) 50%

(D) 30%

(Ans: B)

 

130-How many Kilograms will be equal to 45 Tonnes?

(A) 45 Kgs

(B) 450 Kgs

(C) 4500 Kgs

(D) 45000 Kgs

(Ans: D)

 

131-Suri takes 5 minutes 13 seconds to walk every full lap of a looping road. How long will he take to do 60 laps if he maintains average speed?

(A) 349 minutes

(B) 5 hours 13 minutes

(C) 489 seconds

(D) 5 hours 6 minutes and 21 seconds

(Ans: B)

 

132-In an objective examination of 90 questions 5 marks are allotted for every correct answer and two marks are deducted for every wrong answer. After attempting all the 90 questions a student got a total of 387 marks. Find out the number of questions he attempted wrong:

(A) 36

(B) 18

(C) 9

(D) 27

(Ans: C)

 

133-Which number comes next in the series, 5, 16, 49, 104, –––?

(A) 115

(B) 141

(C) 161

(D) 181

(Ans: D)

 

134-Find the odd one out:

(A) 144

(B) 289

(C) 312

(D) 625

(Ans: C)

 

135-What is the missing letter in this series?

g  ?  d  i  j  d  k  l  d

(A) c

(B) f

(C) e

(D) h

(Ans: D)

 

136-What percent of the squares in the figure below are shaded?

squares(A) Approx. 50%

(B) Approx. 56%

(C) Approx. 48%

(D) Approx. 60%