Multiple Choice Questions on Basics of Engineering

Multiple Choice Questions on Basics of Engineering

1- Which of the following type of materials are most ductile?    

(A) Body centered cubic (BCC) lattice

(B) Hexagonal close packed (HCP) lattice

(C) Face centered cubic (FCC) lattice

(D) None of the above

 

2- Which of the following is an amorphous (non-crystalline) solid?

(A) Glass

(B) Rubber

(C) Silica

(D) All of the above

 

3- The process of Polymerization is associated with

(A) Thermosetting plastics

(B) Thermoplastics

(C) Ceramics

(D) Stainless steel

 

4- Which of the following polymers cannot be recycled?

(A) Elastomers

(B) Thermosets

(C) Thermoplastics

(D) All polymers

 

5- Which of the following is an application of Glass wool?

(A) Heat insulation

(B) Water proofing

(C) Winter garments

(D) All of the above

 

6- The toughness of materials can be tested by

(A) Brinell hardness test

(B) Vickers hardness test

(C) Rockwell hardness test

(D) Impact test

 

7- Following raw materials is used for making nylon.

(A) Cellulose

(B) Coal, water and air

(C) Cellulose

(D) None of the above

 

8- Out of the following, which has maximum ductility

(A) Aluminium

(B) Nickel

(C) Copper

(D) Mild steel

 

9- Which of the following absorbs all radiations falling on it?

(A) opaque body

(B) ideal body

(C) black body

(D) polished body

 

10- Rotameter is used to measure  

(A) viscosity

(B) flow

(C) density

(D) all of the above

 

11- ___ is SI unit of temperature

(A) Fahrenheit

(B) Celsius

(C) Kelvin

(D) Centigrade

 

12- The pump used for pumping viscous fluid, is

(A) reciprocating pump

(B) centrifugal pump

(C) screw pump

(D) all of the above

 

13- Which of the following has least conductivity?

(A) plastic

(B) glass

(C) air

(D) water

 

14- ___ is the lightest and most volatile fuel.

(A) Gasoline

(B) Fuel oil

(C) Kerosene

(D) None of the above

 

15- The purpose of sheath in the cables is to

(A) provide proper insulation

(B) give strength to the cable

(C) prevent the moisture from entering the cable

(D) all of the above

 

16- The poorest conductor of electricity, is

(A) carbon

(B) brass

(C) aluminium

(D) gold

 

17- Which of the following is suitable for extinguishing oil or flammable liquid fire?

(A) Water

(B) Foam

(C) Carbon dioxide

(D) Soda acid

 

18- Which of the following is the unit of magnetic flux

(A) Weber  

(B) Tesla

(C) Candela

(D) Volt

 

19- Bolometer is used in measurement of

(A) microwave current

(B) Radio Frequency power

(C) microwave power

(D) audio power

 

20- The smallest units which are used in making synthetic fibres are called

(A) monomers

(B) polymers

(C) cells

(D) molecules

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(B), 4-(B), 5-(A), 6-(D), 7-(B), 8-(D), 9-(C), 10-(B), 11-(C), 12-(C), 13-(C), 14-(A), 15-(C), 16-(A), 17-(B), 18-(A), 19-(C), 20-(B)