Multiple Choice Questions on Broaching Machine

Multiple Choice Questions on Broaching Machine

1-Which of the following cutting tools is used in broaching?

(A) Single point tool

(B) Multi point tool

(C) both (A) and (B)

(D) No cutting tool is used

 

2-In broaching, the whole machining allowance is removed in

(A) Multiple strokes

(B) Two strokes

(C) One stroke

(D) It depends upon the amount of material to be removed

 

3-Which of the following shapes can be machined by broaching?

(A) the shaft of gears

(B) grooved components

(C) flat surfaces

(D) all of the above

 

4-Broaching is used for machining of

(A) external surfaces

(B) internal surfaces

(C) internal and external surfaces

(D) none of the above

 

5-Following is true for broaching operation

(A) very high tool cost

(B) production rate is high

(C) single reciprocating motion is required for cutting

(D) all of the above

 

6-Following type of teeth are part of broaching tool

(A) roughing teeth

(B) semi-finishing teeth

(C) finishing teeth

(D) all of the above

 

7-In broaching tool, the rake angle (face angle) of tooth depends ___ of the material.

(A) ductility

(B) hardness

(C) toughness

(D) all of the above

 

8-In broaching tool, the land of the tooth determines its

(A) strength

(B) surface area

(C) thickness

(D) all of the above

 

9-The pitch determines the ____ which a broach can handle.

(A) length of cut

(B) chip thickness

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

10-During broaching operation the broach is

(A) pushed

(B) pulled

(C) either pushed or pulled

(D) rotated

 

11-Follwing is (are) the broach material(s).

(A) High Speed Steel

(B) Carbide

(C) both (A) and (B)

(D) Aluminium oxide

 

12-Broaching machines are specified by

(A) Driving forces

(B) Length of stroke

(C) both (A) and (B)

(D) Height from base

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(D), 4-(C), 5-(D), 6-(D), 7-(D), 8-(A), 9-(C), 10-(C), 11-(C), 12-(C)