Multiple Choice Questions on Composite Materials

Multiple Choice Questions (MCQ) on Composite Materials

1-Fibers or particles embedded in matrix of another material are the example of

(A) an alloy

(B) composite material

(C) cutting tool material

(D) none of the above

 

2-In matrix based structural composites, the matrix serves the purpose of

(A) binding the reinforcement phases in place

(B) deforming to distribute the stresses

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

3-Themoplastics is an example of

(A) Carbon and Graphic matrix composites

(B) Ceramic matrix composites

(C) Metal matrix composites

(D) Polymer matrix composites

 

4-Organic matrix composite is generally assumed to include

(A) Polymer matrix composites and carbon matrix composites

(B) Polymer matrix composites and metal matrix composites

(C) Metal matrix composites and carbon matrix composites

(D) Polymer matrix composites and ceramic matrix composites

 

5-Following is (are) the reinforcement form of composites

(A) fibre reinforced composites

(B) laminar composites

(C) particulate composites

(D) all of the above

 

6- Fibre Reinforced Composites are composed of fibres embedded in ___ material.

(A) matrix

(B) metallic

(C) plastic

(D) none of the above

 

7- When the length of the fibre is such that any further increase in length does not further increase, the elastic modulus of the composite, the composite is considered to be ___

(A) discontinuous fibre

(B) continuous fibre reinforced

(C) short fibre composite

(D) none of the above

 

8- Sandwich structures fall under ___ category.

(A) Fiber reinforced composites

(B) Laminar composites

(C) Particulate composites

(D) none of the above

 

9- Following is (are) type(s) of polymer(s)

(A) thermosets

(B) thermoplastics

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

10- Following is (are) kind(s) of thermoplastics.

(A) Polyethylene

(B) Polystyrene

(C) Nylons

(D) All of the above

 

 

11- Following is (are) kind(s) of thermosets.

(A) Epoxy

(B) Phenolic polyamide resins

(C) Polyester

(D) All of the above

 

12- The metal used as in matrix in metal matrix composites

(A) Nickel

(B) Lead

(C) Boron

(D) Titanium

 

13- Following is the earliest known fibers used to reinforce materials

(A) Glass fibers

(B) Carbon fibers

(C) Plant fibers

(D) Wood fibers

 

14- Reinforcements for the composites can be

(A) fibers

(B) fabrics particles

(C) whiskers

(D) all of the above

 

15- Single crystals grown with nearly zero defects are termed

(A) whiskers

(B) fabric particles

(C) fibers

(D) none of the above

 

16- ___ are often used in place of fibers as can be densely packed.

(A) Foils

(B) Flakes

(C) Plastics

(D) All of the above

 

17- A CerMet is a composite material composed of

(A) Ceramic

(B) Metal

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

18- Following is (are) the function(s) of a matrix

(A) Holds the fibres together

(B) Protects the fibers from environment

(C) Enhances transverse properties of a laminate

(D) All of the above

 

19- Which of the following is not a desired property of a Matrix?

(A) Increased moisture absorption

(B) Low shrinkage

(C) Dimensional stability

(D) Low temperature capability

 

20- Composites are used in

(A) long span bridges

(B) power generating wind mills

(C) earthquake proof highway supports

(D) all of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(B), 8-(B), 9-(C), 10-(D), 11-(D), 12-(D), 13-(A), 14-(D), 15-(A), 16-(B), 17-(C), 18-(D), 19-(A), 20-(D)