Multiple Choice Questions on Earth’s atmosphere

Multiple Choice Questions on Earth’s atmosphere

1-The atmosphere of Earth is the

(A) layer of gases that surrounds the earth

(B) layers of earth’s crust

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

2-The atmosphere of earth is retained by

(A) earth’s gravity

(B) earth’s core

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

3-The atmosphere of Earth protects life on Earth

(A) by creating pressure allowing for liquid water to exist on the earth’s surface

(B) by absorbing ultraviolet radiations

(C) by warming the surface through greenhouse effect

(D) all of the above

 

4-By volume, dry air contains

(A) 0.63% of argon

(B) 0.73% of argon

(C) 0.93% of argon

(D) 1.53% of argon

 

5-The atmosphere

(A) becomes thicker and thicker with increasing altitude

(B) become thinner and thinner with increasing altitude

(C) remain same with increasing altitude

(D) none of the above

 

6-The study of Earth’s atmosphere and its processes is called

(A) aerology

(B) geology

(C) meteorology

(D) astronomy

 

7-The Karman line, the boundary between Earth’s atmosphere and outer space, is at a height of  

(A) 50 km

(B) 100 km

(C) 150 km

(D) 200 km

 

8-The Exosphere lies from

(A) 12 to 50 km

(B) 50 to 80 km

(C) 80 to 700 km

(D) 700 to 10,000 km

 

9-Which of the following are parts of an atmosphere

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Thermosphere

(D) All of the above

 

10-Which of the following contains most of the satellites orbiting Earth

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Thermosphere

(D) Exosphere

 

11-Following is also referred to as exobase.

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Thermosphere

(D) Exosphere

 

12-The highest layer that can be accessed by jet powered aircraft.

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Mesosphere

(D) Thermosphere

 

13-Which of the following contains roughly 80% of the Earth’s atmosphere

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Mesosphere

(D) Thermosphere

 

14-The zone layer is contained within the

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Mesosphere

(D) Thermosphere

 

15-The average temperature of the atmosphere at Earth’s surface is

(A) 10°C

(B) 14°C

(C) 20°C

(D) 25°C

 

16-The average atmospheric pressure at sea level is

(A) 660 mmHg

(B) 700 mmHg

(C) 760 mmHg

(D) 800 mm Hg

 

17-The density of air at sea level is about

(A) 1 kg/m3

(B) 1.2 kg/m3

(C) 1.8 kg/m3

(D) 2 kg/m3

 

18-The refractive index of air is

(A) 0

(B) slightly less than 1

(C) 1

(D) just greater than one

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(D), 4-(C), 5-(B), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(D), 10-(D), 11-(C), 12-(B), 13-(A), 14-(B), 15-(B), 16-(C), 17-(B), 18-(D)