Multiple Choice Questions on Environmental Science

Multiple Choice Questions on Environmental Science

1- Which of the following are major environmental issues involved in mining?

(A) air pollution

(B) water pollution

(C) soil degradation

(D) all of the above

 

2- Which of the following is management option for air pollution?

(A) Regulations and standards

(B) Transport planning

(C) Using CNG as fuel

(D) All of these

 

3- Environmental impact assessment

(A) is the study of feasibility of a project.

(B) is a study of bio-physical characteristics of the environment that may result from a human action.

(C) Both A and B

(D) None of the above

 

4- Developmental activities on the hydrosphere causes

(A) Air pollution

(B) Soil pollution

(C) Water pollution

(D) Soil erosion

 

5- World Water Day is on:

(A) 5 May

(B) 5 June

(C) 22 March

(D) 16 August

 

6- The species restricted to be present in one region are called ___________.

(A) Edge species

(B) Endemic species

(C) Endangered species

(D) Keystone species

 

7- World Mangrove Day is celebrated on ___________.

(A) 5 May

(B) 5 June

(C) 22 March

(D) 26 July

 

8- The most important remedy to avoid negative impact due to industrialization is

(A) industry should be closed.

(B) do not allow new industrial units.

(C) industry should treat all the wastes generated by it before disposal.

(D) industries should be shifted far away from human habitats.

 

9- Main source of acid rain is ___________.

(A) Sulphur dioxide

(B) Nitrogen

(C) Carbon dioxide

(D) Carbon monoxide

 

10- Sustainable development means

(A) meeting present needs without compromising on future needs.

(B) progress of human beings.

(C) balance between human needs and the ability of earth to provide the resources.

(D) all of the above

 

11- Hydrarch succession takes place in ___________.

(A) Dry areas

(B) Bare area

(C) Wetter areas

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(D), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(A), 10-(C), 11-(C)