Multiple Choice Questions on Fundamentals of Management

Multiple Choice Questions on Fundamentals of Management

1- Following is (are) the input(s) for a business.

(A) Money

(B) Material

(C) Machine

(D) All of the above

 

2- This process of using various resources (inputs) to produce some results (outputs) is known as ___.

(A) Management

(B) Efficiency

(C) Activity

(D) None of the above

 

3- Following is (are) characteristic(s) of Management

(A) Management is universal

(B) Management is intangible

(C) Management if multi-disciplinary

(D) All of the above

 

4- Management is a (an) ___ process.

(A) continuous

(B) social

(C) integrating

(D) All of the above

 

5- All managerial actions are primarily concerned with relations between people and so it is treated as a ___ .

(A) situational process

(B) social process

(C) integrating process

(D) None of the above

 

6- Management is an unseen force and you can feel its presence in the form of

(A) rules and regulations

(B) output

(C) work climate

(D) All of the above

 

7- Management consists of a series of inter-related activities of ___.

(A) planning, organising and controlling

(B) planning, organising and recruiting

(C) planning, selecting and controlling

(D) none of the above

 

8- Management normally refers to ___ of managers working in an organisation.

(A) middle level

(B) a group

(C) top level

(D) lower level

 

9- Management is a combination of both ___.

(A) science and art

(B) science and mathematics

(C) science and social studies

(D) art and mathematics

 

10- Which of the following level of management performs the function of identifying the departmental objectives and guiding the lower level towards the achievement of these objectives?

(A) Top level Management

(B) Middle level Management

(C) Lower level Management

(D) All of the above

 

11- Which of the following level of management formulate the policies?

(A) Top level Management

(B) Middle level Management

(C) Lower level Management

(D) All of the above

 

12- Which of the following is not a function of Management

(A) Planning

(B) Directing

(C) Staffing

(D) Scheduling

 

13- Staffing includes the functions of

(A) Development

(B) Placement

(C) Performance appraisal

(D) All of the above

 

14- The function of harmonising group effort so as to achieve common objectives, is called

(A) Co-ordinating

(B) Controlling

(C) Directing

(D) Staffing

 

15- As per principle of ___ work should be assigned to a person for which he is best suited.

(A) Unity of Command

(B) Unity of Direction

(C) Authority and Responsibility

(D) Division of Work

 

16- When a single person controls the affairs of an organisation, it is said to be ___ .

(A) complete centralisation

(B) Unity of Command

(C) Unity of Direction

(D) None of the above

 

17- Each group of activities having the same objective must have one head and one plan of action.

(A) complete centralisation

(B) Unity of Command

(C) Unity of Direction

(D) None of the above

 

18- ___ is the chain of authority relationship from the highest to the lowest ranks.

(A) Unity of Command

(B) Scalar Chain

(C) Centralisation

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(D), 4-(D), 5-(B), 6-(D), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(B), 11-(A), 12-(D), 13-(D), 14-(A), 15-(D), 16-(A), 17-(C), 18-(B)