Multiple Choice Questions on Geology

Multiple Choice Questions on Geology

1-What is ‘dun’ ?

(a) A plain land within mountain

(b) A transverse valley cut by river

(c) A recent valley

(d) A wide longitudinal strike valley

2-The normal magnetic polarity epoch older to Matuyama Reverse and younger to Gilbert Reverse is known as

(a) Gauss Normal

(b) Brunches Normal

(c) Hutton Normal

(d) There is no such Normal Epoch and Gilbert Reverse directly passes to Matuyama Reverse

3-Isostasy term was first used by

(a) Airy

(b) Wagner

(c) Dalton

(d) Pratt

4-What are the two most abundant elements in nebula (gas clouds) in the universe ?

(a) Hydrogen and Helium

(b) Nitrogen and Oxygen

(c) Oxygen and Silicon

(d) Iron and Nickel

5-Which of the following are barchans ?

(a) Deflection Basin

(b) Oasis

(c) Crescent shaped dunes

(d) Sand storms

6-Which of the following is associated with volcano ?

(a) Tillite

(b) Morain

(c) Varve

(d) Tephra

7-Which of the following is formed by chemical weathering ?

(a) Morains

(b) Bauxite

(c) Gorge

(d) Bajada

8-Esker is a type of

(a) Moraine deposit

(b) Eolian deposit

(c) Glacial deposit

(d) Fluvial deposit

9-Guyots are formed in

(a) Oceans

(b) Mountains

(c) Desert

(d) River Bed

10-Which of the following minerals is not an example of phyllosilicate ?

(a) Pyrophyllite

(b) Kaolinite

(c) Chlorite

(d) Anthophyllite

11-Chiastolite is a variety of which mineral ?

(a) Andalusite

(b) Kyanite

(c) Sillimanite

(d) Anthophyllite

12-Euler’s Formula is

(a) F + V = E + 2

(b) F – V = E + 2

(c) F + V = E – 2

(d) F – V = E – 2

Where, F = number of faces, V = number of vertices and E = number of edges

13-Becke line method is used to determine the

(a) Bireferingence

(b) Double refraction

(c) Pleochroism

(d) Relative Refractive Index

14-Which of the following is the weakest bond ?

(a) Ionic Bond

(b) Covalent Bond

(c) Metallic Bond

(d) Van der Waal

15-Which of the following accessory plates is used to obtain interference figures ?

(a) Gypsum Plate

(b) Bertrand Lense

(c) Mica Plate

(d) Quartz Wedge

16-Which of the following minerals is isotropic under the microscope ?

(a) Garnet

(b) Plagioclase

(c) Biotite

(d) Quartz

17-Which of the following precious mineral pair has same composition ?

(a) Sapphire – Agate

(b) Ruby – Opal

(c) Sapphire – Ruby

(d) Ruby – Agate

18-Which of the following mineral has highest specific gravity ?

(a) Wolframite

(b) Pyrite

(c) Magnetite

(d) Haemetite

19-Which of the following is an amorphous mineral ?

(a) Opal

(b) Cat’s Eye

(c) Topaz

(d) Lapiz Lazuli

20-Ilmenite crystalizes in which crystal system ?

(a) Orthorhombic

(b) Tetragonal

(c) Monoclinic

(d) Trigonal

21-On a granite basement younger sedimentary rocks are deposited. What will be the structure ?

(a) Non-conformity

(b) Angular Unconformity

(c) Disconformity

(d) Conformity

22-Which of the following fold has horizontal axial plane ?

(a) Chevron Fold

(b) Symmetrical Fold

(c) Recumbent Fold

(d) Homocline

23-The angle between the Fault plane and imaginary vertical plane is measured as

(a) Hade

(b) Hinge

(c) Heave

(d) Slip

24-The crust consisting of lower Gabbroic composition overlain by the Granitic composition is found

(a) below the oceans

(b) below the continents

(c) below the mountains

(d) all over the earth

25-The discontinuity between outer core and inner core is known as

(a) Mohorovicic Discontinuity

(b) Conard Discontinuity

(c) Repetti Discontinuity

(d) Lehmann Discontinuity

26-Which of the following rock is found in Island arc ?

(a) Komateiite

(b) Albitite

(c) Syenite

(d) Andesite

27-Earliest life on planet earth belongs to

(a) Green algae

(b) Cyanobacteria

(c) Trilobite

(d) Sponges

28-Old age fossils deposited in the younger age rocks are called

(a) Trace Fossils

(b) Living Fossils

(c) Derived Fossils

(d) None of these

29-Which of the following is a living fossil ?

(a) Arca

(b) Cardita

(c) Lingula

(d) Trigonia

30-Specimen of a species from the same locality as its holotype is called

(a) Neotype

(b) Metatype

(c) Paratype

(d) Topotype

ANSWERS:

1-(d), 2-(a), 3-(a), 4-(a), 5-(c), 6-(d), 7-(c), 8-(c), 9-(a), 10-(d), 11-(a), 12-(a), 13-(d), 14-(d), 15-(a), 16-(), 17-(c), 18-(a), 19-(a), 20-(d), 21-(a), 22-(c), 23-(a), 24-(a), 25-(d), 26-(d), 27-(b), 28-(c), 29-(c), 30-(d)