Multiple Choice Questions on Grinding

Multiple Choice Questions on Grinding

1-Following is an abrasive cutting

(A) Milling

(B) Grinding

(C) Laser beam machining

(D) All of the above

2-Grinding is best suited to the machining of

(A) Soft material

(B) Very hard material

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

3-Following process (es) is (are) subset(s) of grinding

(A) Honing

(B) Lapping

(C) Sanding

(D) All of the above

4-The work holding device in surface grinding is known as

(A) Chuck

(B) Mandrel

(C) Tool post

(D) None of the above

5-Grinding is commonly used on

(A) Aluminium

(B) Brass

(C) Plastic

(D) Cast Iron

6-Which of the following material(s) tend to clog the cutting wheel

(A) Aluminium

(B) Brass

(C) Plastic

(D) All of the above

7-Following is (are) the type of cylindrical grinding

(A) Outside diameter grinding

(B) Plunge grinding

(C) Centerless grinding

(D) All of the above

8-In cylindrical grinder, how many centers hold the workpiece?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

9-Most cylindrical grinding machines include a ___ to allow the forming of tapered piece.

(A) Grinding dog

(B) Swivel

(C) Center driver

(D) None of the above

10- In cylindrical grinding, the abrasive wheel and the workpiece are

(A) Rotated by separate motors and at different speeds. 

(B) Rotated by separate motors and at same speed. 

(C) Rotated by single motor and at same speed. 

(D) Any of the above

11-In which of the grinding methods, rate of material removal is high?

(A) Surface grinding

(B) Cylindrical grinding

(C) Creep feed grinding

(D) All of the above

12-In which of the following grinding methods, grinding wheel never need dressing

(A) High efficiency deep grinding

(B) Continuous dress creep feed grinding

(C) Surface grinding

(D) All of the above

13-In centerless grinding, workpiece is supported by

(A) Centers

(B) Chuck

(C) Work rest

(D) All of the above

14-Following is a type of centerless grinding

(A) Through feed grinding

(B) In feed grinding

(C) Internal centerless grinding

(D) All of the above

15-In electrochemical grinding, grinding wheel is

(A) Positively charged

(B) Negatively charged

(C) Grounded

(D) Any of the above

16-In electrochemical grinding, the pieces from the workpiece

(A) Are dissolved into the conductive fluid

(B) Melts and vaporizes

(C) Flushed out

(D) None of the above

17-Following cutting fluid is used for grinding of Cast iron

(A) Heavy duty emulsifiable oil

(B) Light duty chemical oil

(C) Synthetic oil

(D) All of the above

18-Stainless steel is very difficult to grind due to its

(A) Toughness

(B) Ability to work harden

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

19-Which of the following property changes due to grinding

(A) Mechanical properties

(B) Physical properties

(C) Chemical properties

(D) All of the above

20-Synthetic oil is used as cutting fluid in grinding for

(A) Cast iron

(B) Stainless steel

(C) Plastics

(D) All of the above

ANSWERS:

1-(B), 2-(B), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(D), 7-(D), 8-(B), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(A), 13-(C), 14-(D), 15-(B), 16-(A), 17-(D), 18-(C), 19-(D), 20-(D)