Multiple Choice Questions on Industrial Engineering

Multiple Choice Questions on Industrial Engineering

1- Following costs are considered in Break-even analysis

(A) Variable costs

(B) Fixed costs

(C) Both variable and fixed costs

(D) none of the above

 

2- Total cost in case of Break-even analysis, is

(A) variable cost

(B) fixed cost

(C) fixed cost – variable cost

(D) fixed cost + variable cost

 

3- The basic tool used in work study, is

(A) Stop watch

(B) Gantt chart

(C) Process chart

(D) All of the above

 

4- In work study, symbol ‘O’ implies

(A) Delay

(B) Operation

(C) Transport

(D) Inspection

 

5- The symbol ‘D’ in work study implies

(A) Transport

(B) Inspection

(C) Delay

(D) Permanent storage

 

6- The numbers of fundamental hand motions involved in Micromotion study, are

(A) 4

(B) 8

(C) 16

(D) 24

 

7- Following method is used to find percent idle time for men or machines

(A) Work study

(B) Time study

(C) Work sampling

(D) Method study

 

8- Gantt chart provides information about the

(A) efficient working of machine

(B) material handling

(C) production schedule

(D) all of the above

 

9- Which of the following layout can be used to obtain a low cost unit?

(A) functional layout

(B) product layout

(C) fixed plant layout

(D) all of the above

 

10- Military organization is known as

(A) staff organization

(B) line organization

(C) functional organization

(D) none of the above

 

11- Queuing theory is used for which of the following types of problems?

(A) better utilization of manpower

(B) transportation of material

(C) reducing the idle time

(D) all of the above

 

12- Standard time =

(A) Normal time

(B) Allowances

(C) Normal time + allowances

(D) Normal time – allowances

 

13- The type of organization suitable for steel plant is

(A) staff organization

(B) line organization

(C) functional organization

(D) staff, line and functional organization

 

14- Gantt charts are used for

(A) production schedule

(B) forecasting sales

(C) scheduling and routing

(D) all of the above

 

15- The Economic Order Quantity (EOQ) is the

(A) maximum lot size

(B) minimum lot size

(C) zero lot size

(D) optimum lot size

 

16- Statistical Quality Control (SQC) techniques are based on the theory of

(A) break even

(B) statistics

(C) probability

(D) quality

 

17- Acceptance sampling is mainly used in

(A) job production

(B) mass production

(C) batch production

(D) all of the above

 

18- ‘Value’ in value engineering refers to

(A) cost of the product

(B) selling price of the product

(C) utility of the product

(D) MRP of the product

 

19- The lines need to be balanced in

(A) product layout

(B) functional layout

(C) process layout

(D) fixed position layout

 

20- PERT is the ___ oriented technique.

(A) time

(B) target

(C) event

(D) activity

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(A), 4-(B), 5-(C), 6-(C), 7-(C), 8-(A), 9-(B), 10-(B), 11-(C), 12-(C), 13-(D), 14-(A), 15-(D), 16-(C), 17-(B), 18-(C), 19-(A), 20-(C)