Multiple Choice Questions on Material Science

Multiple Choice Questions on Material Science

1- Hardness of steel greatly improved with which of the following heat treatment process?

(A) Normalizing

(B) Cyaniding

(C) Tempering

(D) Annealing

 

2- By which metal addition, the resistance to corrosion in steel increases?

(A) Vanadium

(B) Tungsten

(C) Molybdenum

(D) Chromium

 

3- Muntz metal contains __ % of copper and ___ % of zinc.

(A) 70, 30

(B) 60, 40

(C) 50, 50

(D) 40, 60

 

4- In gray cast iron, the percentage of carbon ranges from

(A) 1 to 2 %

(B) 2 to 3%

(C) 3 to 4%

(D) 4 to 5%

 

5- Annealing heat treatment is a

(A) non-cooling process

(B) very rapid cooling process

(C) very slow cooling process

(D) slow cooling process

 

6- Failure due to repeated or reversal stresses is called

(A) Fatigue

(B) Brittleness

(C) Creep

(D) Hardness

 

7- The property of a metal existing in more than one crystalline form is

(A) Recalescence

(B) Polymorphism

(C) Solidification

(D) Crystallization

 

8- The solidification of liquid at constant temperature into two phase mixture is called

(A) Eutectic reaction

(B) Hypo Eutectoid reaction

(C) Eutectoid reaction

(D) Peritectic reaction

 

9- Iron carbon alloy with less than 25% carbon is called

(A) wrought iron

(B) steel

(C) pig iron

(D) cast iron

 

10- The mixture of ferrite and cementite is known as

(A) Austinite

(B) Ledeburite

(C) pearlite

(D) cementite

 

11- Yellow brass is also known as

(A) Muntz metal

(B) Naval brass

(C) Gun metal

(D) Cartridge brass

 

12- The raw material required for making pig iron are

(A) coal, coke, ore

(B) coke, limestone, ore

(C) ore, coke, wrought iron

(D) coal, limestone, ore

 

13- Mild steel is a

(A) high speed steel

(B) high carbon steel

(C) medium carbon steel

(D) low carbon steel

 

14- In Induction hardening process, ___ is high.

(A) temperature

(B) frequency

(C) voltage

(D) current

 

15- Annealing heat treatment process

(A) increases surface hardness

(B) improves ductility

(C) improves the hardness

(D) refines grain structure

 

16- What happens to the toughness of material when it is heated ?

(A) remains same

(B) increases

(C) decreases

(D) stabilize

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(C), 11-(A), 12-(B), 13-(D), 14-(B), 15-(B), 16-(C)