General Studies

Multiple Choice Questions on Mining

Multiple Choice Questions on Mining

1- Dozer operator should park the dozer

(A) Close to shovel

(B) At the specified place of parking and the blade of dozer should rest on the ground

(C) At the stable ground with the blade elevated

(D) At the edge of the dump with anchors

 

2- In an open cast mines what is the maximum number of shots to be fired by shot firer with multi shot exploder.

(A) 120

(B) 115

(C) 110

(D) 100

 

3- Fly Rock in opencast mining is controlled by

(A) Secondary blasting

(B) Cushion blasting

(C) Muffle blasting

(D) Smooth blasting

 

4- Horizontal ledges situated on the non-productive side of the open pit and serving to accommodate the transportation road is called

(A) Trench

(B) Berm

(C) Haul Road

(D) None of the above

 

5- Brazilian test is used for

(A) UCS determination

(B) Tensile strength determination

(C) Shear strength determination

(D) None of the above

 

6- Which of the following are the examples of an inadequately maintained haul road?

(A) Pot holes or washouts

(B) Inadequate gradient

(C) Bumps and muddy areas

(D) All of the above

 

7- RQD stands for

(A) Rock Quality Designation

(B) Rock Quality Determination

(C) Rock Quantity Determination

(D) Rock Quantity Density

 

8- Slope Stability Radar is used in Opencast mining for measurement of

(A) Compressive strength of rock

(B) Rock Stress

(C) Water level

(D) Rock Displacement

 

9- Ultimate Pit slope is the angle made by the imaginary line joining the –

(A) Average of the all bench angles.

(B) Top most crest of the bench to bottom most toe of the bench.

(C) Top most toe of the bench to the bottom most toe of the bench.

(D) Top most crest of the bench to bottom most crest of the bench.

 

10- Full form of DGPS?

(A) Differential Global Position Set

(B) Digital Geo Positioning System

(C) Data Geometrical Positioning System

(D) Differential Global Positioning System

 

11- Which of the following term is not related with opencast mines

(A) Bench

(B) Ramp

(C) Decline

(D) Dump

 

12- Which of the following statement is correct?

(A) Factor of safety increases with increase in moisture content of Rock

(B) Factor of safety increases with increase in strength of Rock

(C) Factor of safety increases with increase in bench height

(D) Factor of safety increases with increase in number of benches

 

13- Which of the term is not related to open cast mining

(A) Crest

(B) Highwall

(C) Winze

(D) Box cut

 

14- Skrew feed mechanism is used in

(A) Drilling

(B) Digging

(C) Blasting

(D) None of the above

 

15- Coal formation takes place in the following order

(A) Peat- lignite – anthracite – bituminous

(B) Peat – lignite – bituminous – anthracite

(C) Bituminous – peat – lignite – anthracite

(D) Lignite – peat – bituminous – anthracite

 

16- Bentonite chemical is used for

(A) Sealing crack

(B) Surveying borehole deviation

(C) Preparing mud flush

(D) None of the above

 

17- Sequence control system is used in

(A) Belt conveyor

(B) Dumpers

(C) Excavating machine

(D) None of the above

 

18- Minor injuries shall be sent to Regional Inspector

(A) Once in a three months

(B) Once in a month

(C) Once in a year

(D) Once in a six months

 

19- Sub grade drilling in opencast mine is done for

(A) More fragmentation of blast

(B) Avoiding toe on the bench

(C) For supporting bench

(D) Foe controlled blasting

 

20- What is the full form of RMR?

(A) Room Miner Retreat

(B) Rock Major Reform

(C) Rock Mass Rating

(D) Refer Move Ramp

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(C), 4-(B), 5-(B), 6-(D), 7-(A), 8-(D), 9-(B), 10-(D), 11-(C), 12-(B), 13-(C), 14-(A), 15-(B), 16-(C), 17-(A), 18-(C), 19-(B), 20-(C)