Multiple Choice Questions on Ophthalmology

Multiple Choice Questions on Ophthalmology

1- Which of the following is true with respect to the optic nerve ?

(A) The nerve fibres within the eye anterior to the optic disc are myelinated

(B) The optic nerve passes posteriorly through the optic canal in the greater wing of sphenoid

(C) The venous drainage of the orbital part of the optic nerve is into the central retinal vein

(D) The arterial supply of the orbital part of the optic nerve is from the from the central retinal artery and anterior ciliary arteries

 

2- What field defect would you expect to see in a patient with a lesion in their left optic tract ?

(A) Right homonymous hemianopia

(B) Left homonymous hemianopia

(C) Right homonymous inferior quadrantopia

(D) Bitemporal quadrantopia

 

3- Glucose metabolism in the lens principally occurs by :

(A) Anaerobic glycolysis

(B) Aerobic metabolism

(C) Hexose monophosphate shunt

(D) Sorbitol pathway

 

4- Where is the physiological blind spot relative to the centre of the visual field ?

(A) Superior

(B) Inferior

(C) Nasal

(D) Temporal

 

5- Which of the following is true regarding retinal pigment epithelial cells ?

(A) Turnover is rapid

(B) They express leukocyte marker CD40

(C) They possess GLUT -1 and 3 receptors

(D) They synthesize IL-2 regularly

 

6- A mother with no family history of retinoblastoma has a child with unilateral retinoblastoma – what is the risk of a second child having the condition ?

(A) 1%

(B) 33%

(C) 40%

(D) 50%

 

7- Which of the following organism is a commensal found on the conjunctival surface ?

(A) Neisseria gonorrhoea

(B) Streptococcus viridans

(C) Streptococcus pneumoniae

(D) Haemophilus influenzae

 

8- Which of the following is true regarding acyclovir ?

(A) It acts via inhibiting viral DNA polymerase

(B) It is particularly effective in treating cytomegalovirus infection

(C) Oral use can cause renal dysfunction

(D) It is broken down slowly by infected host cells

 

9- Which is true about Acanthamoeba ?

(A) It is a type of rickettsia

(B) Can be stained with periodic acid schiff stain

(C) Can be cultured on blood agar

(D) It is sensitive to topical amphotericin b

 

10- Regarding sterilization of the instruments, autoclaves

(A) Uses dry heat

(B) Are effective in destroying the bacterial spores

(C) Cannot be used for sterilizing rubber

(D) Are used commercially for sterilizing pre packed disposable instruments

 

11- Zonules are derived from which of the following stages of vitreous development ?

(A) Primary vitreous

(B) Secondary vitreous

(C) Tertiary vitreous

(D) Quaternary vitreous

 

12- The iris musculature is derived from which embryonic germ cell layer ?

(A) Mesenchyme

(B) Neural crest cells

(C) Neuroectoderm

(D) Surface ectoderm

 

13- Which is the most appropriate method of visual acuity assessment in a normally developing 3 year old child ?

(A) LogMar chart

(B) Kay’s pictures

(C) Cardiffs cards

(D) Fix and follow

 

14- Regarding botulinum toxin :

(A) it potentiates release of acetylcholine from the motor nerve terminals

(B) there are 8 known serotypes

(C) serotype C is used in clinical practice

(D) administration may induce a permanent ptosis

 

15- Which of the following is recently eradicated ocular ailment in India ?

(A) Corneal blindness

(B) Trachoma

(C) Toxoplasma

(D) Adenoviral keratoconjunctivitis

 

16- The type of long term storage of tissue in eye banking is ?

(A) Dexsol medium

(B) Mccarey Kaufmann medium

(C) Organ culture

(D) Moist chamber

 

17- Which structure transmits through the foramen spinosum ?

(A) Maxillary nerve

(B) Meningeal branch of the mandibular nerve

(C) Greater petrosal nerve

(D) Sympathetic plexus

 

18- Which rectus muscle receives only one ciliary artery:

(A) Medial rectus

(B) Lateral rectus

(C) Inferior rectus

(D) Superior rectus

 

19- The anterior lens capsule contains:

(A) Crystallin alpha

(B) Crystallin beta

(C) Laminin

(D) Fibrillin

 

20- Which of the following is FALSE regarding Leber’s hereditary optic atrophy:

(A) The enzyme affected is ATPase

(B) It is mitochondrially inherited

(C) It results in demyelination of the optic nerve

(D) The papilomacular bundle is the last to be affected

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(A), 4-(D), 5-(C), 6-(A), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(B), 11-(C), 12-(C), 13-(B), 14-(B), 15-(B), 16-(C), 17-(B), 18-(B), 19-(D), 20-(D)