Multiple Choice Questions on Ozone Layer Depletion

Multiple Choice Questions on Ozone Layer Depletion

1-The Ozone hole is a much larger springtime decrease in ___ ozone around Erath’s polar regions.

(A) exospheric

(B) stratospheric

(C) thermospheric

(D) mesospheric

 

2-The main cause of ozone depletion and the ozone hole is

(A) halocarbon refrigerants

(B) propellants

(C) foam-blowing agents

(D) all of the above

 

3-Following are referred to as ozone-depleting substances (ODs).

(A) CFCs

(B) HCFCs

(C) halons

(D) all of the above

 

4-The ozone layer prevents ___ from passing through the Earth’s atmosphere.

(A) Ultraviolet rays

(B) Infrared rays

(C) x-rays

(D) all of the above

 

5-Utraviolet rays cause

(A) skin cancer

(B) sunburn

(C) cataracts

(D) all of the above

 

6-Following bans the production of ozone-depleting chemicals.

(A) Montreal Protocol

(B) Kyoto Protocol

(C) Geneva Protocol

(D) None of the above

 

7-Following form(s) of oxygen is (are) involved in the ozone-oxygen cycle.

(A) atomic oxygen (O)

(B) diatomic oxygen (O2)

(C) triatomic oxygen (O3)

(D) all of the above

 

8-Ozone can be destroyed by the following free radical(s)

(A) hydroxyl radicals (OH∙)

(B) nitric oxide radical (NO∙)

(C) chlorine radical (Cl∙)

(D) all of the above

 

9-The total amount of ozone in the atmosphere above a point on the earth’s surface is measured in

(A) astronomical unit

(B) dobson unit

(C) angstrom unit

(D) none of the above

 

10-Following is (are) the greenhouse gas(es).

(A) carbon dioxide

(B) chlorofluorocarbons

(C) both  (A) and (B)

(D) none of the above

 

11-CFCs were used as

(A) fuel in airplanes

(B) refrigerants in cooling units

(C) paint

(D) all of the above

 

12-The ozone hole occurs during the Antarctic

(A) Summer

(B) Autumn

(C) Spring

(D) All of the above

 

13-The process by which the clouds remove NO2 from the stratosphere by converting it to nitric acid in the PSC particles, which then are lost by sedimentation is called

(A) denitrification

(B) nitrification

(C) nitriding

(D) denitriding

 

14-Ozone depletion would magnify production of

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

 

15-Montreal Protocol was signed in

(A) 1986

(B) 1987

(C) 1988

(D) 1989

 

16-Following is used as refrigerant in automobile

(A) R-134a

(B) R-134b

(C) R-134c

(D) All of the above

 

17-“International Day for the Preservation of the Ozone Layer” or “World Ozone Day” is celebrated on

(A) September 16

(B) September 18

(C) October 16

(D) October 18

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(D), 8-(D), 9-(B), 10-(C), 11-(B), 12-(C), 13-(A), 14-(D), 15-(B), 16-(A), 17-(A)