Multiple Choice Questions on Percentage

13-Due to plague the population of a village has reduced by 10%. If the current population of the village is 18,000 people, what is the new population of the village?

(A) 16,000

(B) 16,200

(C) 16,400

(D) 16,600

 

14-In a basket of fruits, 62% are oranges and the remaining are apples. How many apples are there in the basket, if the number of oranges is 186?

(A) 92

(B) 114

(C) 186

(D) 300

 

15-. There are 50 red cars and 20 blue cars in a toy store. If the total number of toys in the store is 80, calculate the percentage of blue cars.

(A) 20%

(B) 25%

(C) 30%

(D) 35%

 

16-Rahul scored 126 runs which included eleven boundaries and three sixers. What percentage of his total score did Rahul score in boundaries and sixers?

(A) 49.2 %

(B) 50.79 %

(C) 61.9 %

(D) 63.46 %

 

17-13% of a number is 117. Find the number.

(A) 750

(B) 800

(C) 850

(D) 900

 

18-What is 25% of 32 % of 3/8th of 500?

(A) 15

(B) 18

(C) 21

(D) 24

 

19-If a number is increased by 20% then it becomes 720. Find the number.

(A) 500

(B) 600

(C) 700

(D) 800

 

20-If the petrol prices are increased by 15% but its consumption is decreased by 15%, then the increase or decrease in the expenditure is by what percent?

(A) 2.25%

(B) 2.75%

(C) 4.50%

(D) 5.25%

 

21-Himanshu spends 70% of his income. His income is increased by 25% and he increases his expenditure by 15%. His savings are increased by how much percent?

(A) 42.5%

(B) 45.5%

(C) 48.34%

(D) 50.35%

 

22-The population of a town increases 20% annually. If it’s present population is 1,20,000. Find its population after 3 years?

(A) 1,92,067

(B) 2,07,360

(C) 2,13,456

(D) 2,15,652

 

23-The agricultural yield increases from 80 tons to 90 tons. Find the percentage increase in the yield.

(A) 10 %

(B) 12.5 %

(C) 15 %

(D) 17.5 %

 

24-The difference between 30% of a number and 50% of a number is 200. Find the number.

(A) 800

(B) 900

(C) 1000

(D) 1200

 

ANSWERS:

13-(B), 14-(B), 15-(B), 16-(A), 17-(D), 18-(A), 19-(B), 20-(A), 21-(C), 22-(B), 23-(B), 24-(C)