Multiple Choice Questions on Production Technology

Multiple Choice Questions on Production Technology for Competitive Examinations. MCQ on Manufacturing Processes.

1- In which of the following types of casting methods, molten metal is forced into a permanent metal mould under pressure.  

(A) Centrifugal casting

(B) Sand mould casting

(C) Die casting

(D) investment casting

 

2- The process by which metal is removed by rotating the cutter in the direction of travel of work piece, is known as.

(A) Saw milling

(B) Straddle milling

(C) Down milling

(D) Up milling

 

3- The process by which great pressure is applied to a heated metal billet or blank causing it to flow through a restricted orifice.

(A) Spinning

(B) Extrusion

(C) Forging

(D) Hot rolling

 

4- Small quantities of Sulphur is added to low carbon steels, to improve

(A) machinability

(B) weldability

(C) melting temperature

(D) all of the above

 

5- In a fusion welding process, ___ is used.

(A) only pressure

(B) only heat

(C) both heat and pressure

(D) none of the above

 

6- Following material is used for making consumable patterns

(A) Plaster of Paris

(B) Wax

(C) Polystyrene

(D) None of the above

 

7- In which of the following processes, no chip is produced?

(A) Honing

(B) Grinding

(C) Knurling

(D) Metal spinning

 

8- Following method has high material removal rate efficiency.

(A) Plasma Arc Machining

(B) Ultrasonic Machining

(C) Electro Discharge Machining

(D) Electron Beam Machining

 

9- The upper half of mold is known as

(A) Drag

(B) Flask

(C) Cope

(D) None of the above

 

10- The taper provided on the pattern for its easy removal from mold is known as ___ allowance.

(A) machining

(B) draft

(C) shrinkage

(D) distortion

 

11- Cold working of metal is done to improve its

(A) Tensile strength

(B) Yield strength

(C) Hardness

(D) All of the above

 

12- Following operation is performed on Lathe Machine.

(A) Honing

(B) Lapping

(C) Facing

(D) Gear cutting

 

13- Which one of the following is a metal removal process?

(A) Wire drawing

(B) Forging

(C) Extrusion

(D) Honing

 

14- Which of the following cutting tool is used to create internal threads?

(A) Reamer

(B) Tap

(C) Boring

(D) All of the above

 

15- Which of the following is Fusion welding process?

(A) Forge welding

(B) Ultrasonic welding

(C) Diffusion welding

(D) Laser-beam welding

 

16- Hot working of metal is carried out

(A) above 0°C

(B) above 100°C

(C) at melting point of the metal

(D) above re-crystallization temperature of metal

 

17- Following is the solid state joining process.

(A) Friction welding

(B) Shielded metal arc welding

(C) Gas tungsten arc welding

(D) All of the above

 

18- The machining of Cast iron will produce

(A) Discontinuous chips

(B) Continuous chips

(C) Continuous chips with built-up edge

(D) None of the above

 

19- Blowholes in sand casting are caused due to

(A) lower strength of solidified material

(B) poor casting design

(C) faulty moulding flask

(D) high moisture content in the moulding sand  

 

20- In investment casting, ___ pattern is used

(A) Metallic

(B) Wooden

(C) Plastic

(D) Wax

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(C), 7-(D), 8-(A), 9-(C), 10-(A), 11-(D), 12-(C), 13-(D), 14-(B), 15-(D), 16-(D), 17-(A), 18-(A), 19-(D), 20-(D)