Multiple Choice Questions on Sociology

Multiple Choice Questions on Sociology

1-Which one of the following is not an example of formal control?

(a) Custom

(b) Military Force

(c) Act

(d) Law

2-Who propounded the “Theory of Circulation of Elites”?

(a) Spengler

(b) Toynbee

(c) Pareto

(d) Sorokin

3-Who wrote the book ‘The Death of the Family’?

(a) Edmund Leach

(b) T. Parsons

(c) David Cooper

(d) W. J. Goode

4-From whose work the phrase “Pygmalion Effect” has been adopted?

(a) George Bernard Shaw

(b) William Shakespeare

(c) John Keats

(d) J. Bernard

5-Who classified kinship terms into ‘Classificatory’ and ‘Descriptive’?

(a) G.P. Murdock

(b) A.R. Brown

(c) B. Malinowski

(d) L.H. Morgan

6-Who distinguished between instinct for workmanship and the drive for profit?

(a) P. Sorokin

(b) Adam Smith

(c) Karl Marx

(d) T. Veblen

7-The etymological meaning of Sociology is

(a) Scientific study

(b) The Science of Society

(c) Social Science

(d) None of these

8-Which perspective in Sociology deals with ‘The Social System’?

(a) The Interactionist

(b) The Conflict

(c) The Functional

(d) Theoretical

9-Which one of the following is not a feature of society?

(a) Interdependence

(b) Co-operation and Conflict

(c) Likeness and differences

(d) A specific aim

10-“Community is the smallest territorial group that can embrace all aspects of social life”, who gave this definition?

(a) E. S. Bogardus

(b) Davis Kingsley

(c) MacIver and Page

(d) Ogburn and Nimkoff

11-“Culture is the man-made part of the environment”, who said this?

(a) Robert Bierstedt

(b) E.A. Hoebel

(c) M.J. Herskovits

(d) B. Malinowski

12-Which type of social change always refers to “human happiness”?

(a) Development

(b) Progress

(c) Westernization

(d) Evolution

13-Which one of the following is an example of achieved status?

(a) Caste

(b) Clan

(c) Class

(d) Fratery

14-Who considers “all identities, presences, predictions, etc. depend for their existence on something outside themselves”?

(a) J. Habermas

(b) Anthony Giddens

(c) M. Foucault

(d) J. Derrida

15-Who has written ‘presentation of self’ and given the concept of ‘enactment of roles’?

(a) Erving Goffman

(b) L. Althusser

(c) J. Alexander

(d) C.H. Cooley

16-Who has written the book “Theoretical Logic in Sociology”?

(a) A. Giddens

(b) J. Alexander

(c) C.H. Page

(d) Francis Abraham

17-Who is said to be the most ‘Marxist exponent of structuralism’?

(a) C. Levi-Strauss

(b) L. Althusser

(c) J. Derrida

(d) A. Giddens

18-Who has written the book “new Rules of Sociological Methods”?

(a) Herbert Blumer

(b) E. Durkheim

(c) W.J. Goode

(d) Anthony Giddens

19-Who’s theory is considered as ‘deconstructionism’?

(a) M. Foucault

(b) J. Derrida

(c) H.G. Wells

(d) C. W. Mills

20-Which one of the following is a quantitative method of social research?

(a) Oral History

(b) Geneology

(c) Questionnaire

(d) Life History

21-Berelson’s (1954) method is used in

(a) Sociometery

(b) Content Analysis

(c) ‘T’ Test

(d) Interview

22-Who among the following Sociologists is concerned with ‘Action Frame of Reference’?

(a) T. B. Bottomore

(b) G. Simmel

(c) L. T. Hobhouse

(d) T. Parsons

23-Who said, “Sociologists are the priest of modern society”? 

(a) Emile Durkheim

(b) Max Weber 

(c) Auguste Comte 

(d) None of the above

24-“Sociology is the study of the forms of social relation.” Who said this? 

(a) E. Durkheim

(b) G. Simmel

(c) MacIver and Page

(d) Ginsberg

25-According to Tonnies neighbourhood is a : 

(a) Community

(b) Primary Group

(c) Social Group 

(d) Secondary Group

26-The state is an example of which of the following? 

(a) Primary group

(b) Community

(c) Association 

(d) Government

27-Every man in society occupies a number of status, different status associated with single person are known as : 

(a) status inconsistency 

(b) status sequences 

(c) status set   

(d) status succession

28-Who has coined the terms status, status set, status sequence?  

(a) R. Linton

(b) K. Davis

(c) MacIver & Page 

(d) R.K. Merton

29-“Primary group are nurseries of human nature.” Who said it? 

(a) H.M. Johnson

(b) Herbert Spencer

(c) George Simmel 

(d) Charles Horton Cooley

30-Which of the following is not an example of Primary Group?  

(a) Neighbourhood 

(b) School 

(c) Friend circle   

(d) The State Bank of India

ANSWERS:

1-(a), 2-(c), 3-(c), 4-(a), 5-(d), 6-(d), 7-(b), 8-(b), 9-(d), 10-(b), 11-(c), 12-(b), 13-(c), 14-(d), 15-(a), 16-(b), 17-(a), 18-(d), 19-(b), 20-(c), 21-(b), 22-(d), 23-(a), 24-(b), 25-(a), 26-(c), 27-(c), 28-(d), 29-(d), 30-(d)