Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development

Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development

1-Modern concept of sustainable development focuses more on

(A) economic development

(B) social development

(C) environmental protection

(D) all of the above

 

2-Sustainability Science is the study of the concepts of sustainable development and ___ .

(A) environmental science

(B) general science

(C) social science

(D) geo science

 

3-As per United Nations, following is (are) the broader issue(s) of human development

(A) education

(B) public health

(C) standard of living

(D) all of the above

 

4-United Nations (UN) decade of education for sustainable development is from

(A) 2002-11

(B) 2003-12

(C) 2004-13

(D) 2005-14

 

5-Numbers of Sustainable Development Goals (SDGs) by United Nations are

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) 18

 

6-The Sustainable Development Goals (SDGs) recognize that all countries must stimulate action in the following key areas.

(A) people, planet, prosperity, peace and partnership

(B) people, planet, prosperity, plants and planning

(C) people, planet, prosperity, plants and partnership

(D) people, planet, prosperity, peace and planning

 

7-Sustainable development can be thought of in terms of three spheres i.e.

(A) environment, economy and society

(B) environment, economy and equity

(C) environment, ecology and society

(D) environment, economy and ecology

 

8-When the consumption of natural resources are equal to nature’s ability to replenish then sustainability is

(A) not sustainable

(B) steady state economy

(C) environmentally sustainable

(D) none of the above

 

9- A promising direction towards sustainable development is to design systems that are

(A) flexible and irreversible

(B) flexible and reversible

(C) inflexible and reversible

(D) inflexible and irreversible

 

10-Following is (are) the element(s) of sustainable agriculture

(A) permaculture

(B) agroforestry

(C) mixed farming

(D) all of the above

 

11-Sustainable energy

(A) is clean

(B) can be used over a long period of time

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

12-The technology which meets the sustainable development needs is often referred to as

(A) advanced technology

(B) appropriate technology

(C) sustainable technology

(D) adaptive technology

 

13-The criterion for corporate sustainability

(A) eco-efficiency

(B) socio-efficiency

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

14-Four domains of circles of sustainability, used by the United Nations.

(A) economic, ecological, political and cultural

(B) economic, social, political and cultural

(C) economic, ecological, social and cultural

(D) economic, ecological, political and social

 

15-The United Nations Conference on Sustainable Development (UNCSD) is also known as

(A) Rio 2010

(B) Rio 2011

(C) Rio 2012

(D) Rio 2013

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(D), 4-(D), 5-(C), 6-(A), 7-(A), 8-(B), 9-(B), 10-(D), 11-(C), 12-(B), 13-(C), 14-(A), 15-(C)