Multiple Choice Questions on Town Planning

Multiple Choice Questions on Town Planning. Objective Type Questions with Answers on Town Planning. MCQ on Town Planning.

1- Which of the following is not included in Basic Services in a developing country?

(A) Broadband

(B) Water supply

(C) Paved roads

(D) Drainage

 

2- In the context of urban transport, ‘bottlenecks’ refers to:

(A) A portion of road with lowest capacity along the route

(B) An unregulated traffic junction

(C) A road with excessively high traffic

(D) A road with railway crossing

 

3- Settlements with dispersed pattern of development are generally found in:

(A) Hilly regions

(B) Fertile plains

(C) Along major roads

(D) Along the rivers

 

4- 1 hectare is equal to :

(A) 1.0 sq km.

(B) 0.1 sq km.

(C) 0.01 sq km

(D) 0.001 sq km

 

5- The overall density of population of a settlement is the ratio between:

(A) Total population to total built-up area

(B) Adult population to total built- up area

(C) Total population to total residential area

(D) Total population to total area

 

6- Which of the following constitutes a component under physical infrastructure?

(A) Community health center

(B) Bank

(C) Power supply

(D) Elementary school

 

7- The area around city that supplies resources, agricultural produce and manpower to the city is called:

(A) Umland

(B) Lena land

(C) Rimland

(D) Urban fringe

 

8- In a given city, as the trip length increases, the frequency of trip:

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Remains constant

(D) Cannot be determined

 

9- A trip is a journey of an individual in an automobile or a transit vehicle. The travel distance covered in a trip is:

(A) One way journey

(B) Return journey

(C) A journey including several destinations in a day

(D) Cannot be determined

 

10- From the perspective of sustainability, the number of people an ecosystem can support indefinitely is called:

(A) Sustenance capacity

(B) Carrying capacity

(C) Development capacity

(D) Design capacity

 

11- Which of the following is NOT a purpose of urban planning?

(A) Promote public health

(B) Public safety

(C) Social welfare

(D) Maximizing benefits to a given social class

 

12- The UN World Commission on Environment and Development is also known as:

(A) Hoover Commission

(B) The Bruntland Commission

(C) The Green Commission

(D) The Hope Commission

 

13- Which of the following tool facilitates public authority in creation of land bank at minimal or no cost?

(A) Land acquisition

(B) Site and service scheme

(C) Planned Unit Development (PUD)

(D) Land Pooling

 

14- Which of the following is not an accepted method for Municipal Solid Waste disposal?

(A) Sanitary land fill

(B) Open dump disposal

(C) Conversion of waste to compost

(D) Recycling

 

15- The plan for city of Barcelona was prepared by:

(A) Augeste Perret

(B) C. D. Harris

(C) Ildefons Cerda

(D) E. L. Ulman

 

16- Which of the following maintains strong economic ties based on dependency with nearby major city:

(A) Twin city

(B) Satellite town

(C) Counter magnet

(D) Independent new town

 

17- Which of the following is an example of a grade separator?

(A) An over bridge above railway line

(B) A railway crossing

(C) A round about

(D) Junction with traffic signals

 

18- In a traffic survey the term internal trip refers to:

(A) Trip within survey area

(B) Trip towards city center

(C) Trip using public transport

(D) Non-motorized trip

 

19- Which of the following survey is required to plan for the maximum threshold level of traffic?

(A) Peak time traffic survey

(B) Off peak time traffic survey

(C) Average daily traffic

(D) Hourly average traffic

 

20- External Cordon Survey and Internal Cordon Survey are techniques for conducting:

(A) Environmental survey

(B) Socio-economic survey

(C) Traffic survey

(D) Income survey

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(A), 4-(C), 5-(D), 6-(C), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(B), 11-(D), 12-(B), 13-(D), 14-(B), 15-(C), 16-(B), 17-(A), 18-(A), 19-(A), 20-(C)