Multiple Choice Questions on World Geography

Multiple Choice Questions on World Geography

1-Which of the following is shown by isohalines?

(a) Temperature

(b) Pressure

(c) Salinity

(d) Cloudiness

2-Which of the following is the length of the Mid-Atlantic Ridge ?

(a) About 800 km

(b) About 10,000 km

(c) About 12,000 km

(d) About 16,000 km

3-In which of the following areas diatom ooze occurs ?

(a) Low latitudes

(b) High latitudes

(c) Equatorial areas

(d) Sub-tropical seas

4-Along the coast of which country does El-Nino current appear in the summer months ?

(a) Brazil

(b) Mexico

(c) Peru

(d) Norway

5-Which of the following causes tides ?

(a) Attraction of sun and moon

(b) Attraction of sun

(c) Attraction of earth

(d) Attraction of Jupiter

6-In which of the following directions generally warm currents flow ?

(a) Equator to Poles

(b) Poles to equator

(c) North Pole to South Pole

(d) None of these

7-Which of the following is a cold current ?

(a) Agulhas

(b) Brazil

(c) Canaries

(d) Gulf Stream

8-An area where a particular plant or animal lives is called its :

(a) Ecology

(b) Habitat

(c) Hadal

(d) Hook

9-Which of the following is/are the reasons for ecological crisis ?

(a) Rapid growth in population

(b) Rapid industrialization

(c) Mechanisation

(d) All of these

10-Which one of the following is not a threat to biodiversity ?

(a) Killing wild life

(b) Establishment of national parks

(c) Building big dams

(d) Industrialization

11-Which of the following is an abiotic component of an ecosystem ?

(a) Plants

(b) Bacteria

(c) Fungi

(d) Light

12-Who of the following proposed the term ‘ecosystem’ ?

(a) A.G. Tansley

(b) A.O. Wilson

(c) E. Haeckel

(d) E.P. Odum

13-Which of the following is/are the effect(s) of deforestation ?

(a) Soil erosion

(b) Landslide

(c) Environmental imbalance

(d) All of these

14-Which of the following atmospheric layers absorbs ultraviolet (UV) rays ?

(a) Exosphere

(b) Ionosphere

(c) Ozonosphere

(d) Stratosphere

15-The atmospheric layer that reflects radio waves is called

(a) Ozonosphere

(b) Ionosphere

(c) Homosphere

(d) Exosphere

16-In which of the following areas does the Intertropical Convergence Zone (ITCZ) normally occur ?

(a) Near the tropic of cancer

(b) Near the equator

(c) Near the arctic circle

(d) Near the tropic of Capricorn

 17-‘Horse Latitudes’ is situated between which global wind circulation belts/cells ?

(a) Hadley Cell and Ferrel Cell

(b) Ferrel Cell and Polar Cell

(c) NE Trade Winds and SE Trade Winds

(d) Westerlies and Polar Easterlies

18-Which of the following atmospheric layers is not included in Homosphere ?

(a) Troposphere

(b) Mesosphere

(c) Ionosphere

(d) Stratosphere

19-How much time do the rays of the sun take to reach the earth ?

(a) 25 minutes

(b) 18 minutes

(c) 15 minutes

(d) 8 minutes

20-The standard value of solar constant is

(a) 1.50 calories per minute per cm2

(b) 1.95 calories per minute per cm2

(c) 2.94 calories per minute per cm2

(d) 3.54 calories per minute per cm2

21-The most important factor in thunderstorm development is

(a) Atmospheric stability

(b) Atmospheric instability

(c) Abundance of moisture

(d) Temperature inversion

22-What is inversion of temperature ?

(a) Temperature decrease with attitude

(b) Temperature decrease with latitude

(c) Temperature increase with altitude

(d) Uniform temperature

23-Which of the following methods is used to show air pressure distribution on a map ?

(a) Isobars

(b) Isogonic lines

(c) Isohyets

(d) Isonephs

24-What is Santa Ana ?

(a) A local wind

(b) A bird

(c) An Island

(d) A Volcano

25-The average slope of a warm front is within the range of

(a) 1:10 to 1:20

(b) 1:20 to 1:30

(c) 1:50 to 1:100

(d) 1:100 to 1:400

26-The largest number of temperate cyclones originate mostly over the

(a) Arctic Ocean

(b) Indian Ocean

(c) North Atlantic Ocean

(d) South Pacific Ocean

27-Which one of the following is not included in the element of climate ?

(a) Air pressure

(b) Temperature

(c) Water flow

(d) Rainfall

28-The ‘carbon dioxide theory’ of climate change was proposed by

(a) Chamberlin

(b) Holmes

(c) Kennelly

(d) Solberg

29-Which of the following is the upper-most layer of the atmosphere ?

(a) Exosphere

(b) Ionosphere

(c) Ozonosphere

(d) Troposphere

30-Which of the following instruments is used to measure the speed of wind ?

(a) Altimeter

(b) Anemometer

(c) Barometer

(d) Thermometer

31-In which of the following areas the Chinook winds blow ?

(a) Rhone Valley of France

(b) North Australia

(c) Eastern slopes of Rocky Mountain in North America

(d) Sahara Desert

32-‘Isobar’ is associated with

(a) Air Pressure

(b) Humidity

(c) Rainfall/Precipitation

(d) Temperature

33-The highest diurnal range of temperature is recorded in the

(a) Equatorial region

(b) Hot deserts

(c) Mediterranean Region

(d) Savanna grasslands

34-What is ‘Caldera’ associated with ?

(a) Glacial erosion

(b) Tides

(c) Volcanoes

(d) Work of river

35-Which of the following topographies is made by glacial erosion ?

(a) Blind Valley

(b) Bolson

(c) Cavern

(d) Hanging Valley

36-The name of W.M. Davis is associated with

(a) Cycle of erosion

(b) Earthquake

(c) Origin of earth

(d) Tides

37-Richter Scale is related to

(a) Volcanoes

(b) Tides

(c) Interior of the earth

(d) Earthquakes

38-Which of the following is associated with the planetesimal hypothesis of the origin of earth ?

(a) Buffon

(b) Chamberlin & Moulton

(c) Jean and Jeffrey

(d) Laplace

39-Which of the following theories has been propounded by A. Wegener ?

(a) Continental drift

(b) Cycle of erosion

(c) Geosynclinal

(d) Isostasy

40-Which of the following is the most recent period of geological history ?

(a) Cambrian

(b) Permian

(c) Quaternary

(d) Holocene

ANSWERS:

1-(c), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(a), 6-(a), 7-(c), 8-(b), 9-(d), 10-(b), 11-(d), 12-(a), 13-(d), 14-(c), 15-(b), 16-(b), 17-(a), 18-(c), 19-(d), 20-(b), 21-(b), 22-(c), 23-(a), 24-(a), 25-(d), 26-(c), 27-(c), 28-(a), 29-(a), 30-(b), 31-(c), 32-(a), 33-(b), 34-(c), 35-(d), 36-(a), 37-(d), 38-(b), 39-(a), 40-(d)