Objective Questions on Our Environment

Objective Questions on Our Environment
1-Following is (are) abiotic component(s).
(A) temperature
(B) rainfall
(C) soil
(D) all of the above

2-Following is (are) the ecosystem(s).
(A) forest
(B) pond
(C) garden
(D) all of the above

3-All green plants and certain bacteria which make their food by photosynthesis are known as
(A) Producers
(B) Consumers
(C) Decomposers
(D) all of the above

4-Following is (are) the consumer(s)
(A) Herbivore
(B) omnivores
(C) parasites
(D) all of the above

5-The microorganisms comprises of
(A) bacteria
(B) fungi
(C) both (A) and (B)
(D) green plants

6-In food chain, the herbivores come at the
(A) first level
(B) second level
(C) third level
(D) fourth level

7-In food chain, the small carnivores come at the
(A) first level
(B) second level
(C) third level
(D) fourth level

8-Autotrophs capture the energy present in sunlight and convert it into
(A) thermal energy
(B) heat energy
(C) chemical energy
(D) solar energy

9-Food chains generally consists of ___ steps
(A) four
(B) five
(C) six
(D) seven

10-In trophic levels of an ecosystem, the greatest number is of the
(A) producers
(B) primary consumers
(C) secondary consumers
(D) tertiary consumers

11-In food web, flow of energy is
(A) nondirectional
(B) bidirectional
(C) unidirectional
(D) any of the above

12-Following is true for food web
(A) the energy available at each tropic level gets diminished
(B) energy moves progressively through the various trophic level
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above

13-Order of energy flow in an ecosystem is
(A) Sunlight → Herbivores → Producers → Carnivores
(B) Sunlight → Producers → Carnivores → Herbivores
(C) Sunlight → Herbivores → Carnivores→ Producers
(D) Sunlight → Producers → Herbivores → Carnivores

14-The concentration of pesticides/chemicals/pollutants is maximum in human beings, as per
(A) biological degradation
(B) biological succession
(C) biological magnification
(D) none of the above

15-Ozone shields the surface of earth from
(A) Infrared rays
(B) Ultraviolet rays
(C) X-rays
(D) All of the above

16-Which refrigerant is responsible for depletion of ozone layer
(A) CFC
(B) FCC
(C) FCF
(D) CCF

17-Following is an example on non-biodegradable material
(A) paper cup
(B) hair
(C) plastic bag
(D) wood

ANSWERS:
1-(D), 2-(D), 3-(A), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(C), 8-(C), 9-(A), 10-(A), 11-(C), 12-(C), 13-(D), 14-(C), 15-(B), 16-(A), 17-(C)