Objective Questions on Statistics

Objective Questions on Statistics

1-The non-parametric equivalent of one way analysis of variance is : 

(a) Friedman test

(b) Kruskal Wallis test

(c) Cochran test

(d) Chi-square test

 

2-Seasonal variations in a time series are computed using 

(a) Ratio to trend method

(b) Method of least squares

(c) Method of moving averages

(d) Periodogram analysis

 

3-Which of the following is not a method of measuring trend in time series data ? 

(a) Method of semi averages

(b) Method of growth curves

(c) Link relative method

(d) Moving average method

 

4-The component of time series attached to long term variations is termed as  

(a) Seasonal variation

(b) Cyclical variation

(c) Secular trend

(d) Irregular variation

 

5-Identify the component of time series in “Increase in prices of vegetables due to floods”.  

(a) Secular trend

(b) Seasonal component

(c) Cyclical component

(d) Irregular component

 

6-Which among the following is a type of control chart for variables ?

(a) C – chart

(b) X bar chart

(c) p – chart

(d) d – chart

 

7-For a number of defects chart if the LCL = 4 and UCL = 28, then the average number of defects per unit in the lot are  

(a) 16

(b) 20

(c) 32

(d) 28

 

8-Which of the following test is used to test the randomness of a data set ?  

(a) Run Test

(b) Sign Test

(c) Kolmogrov-Smirnov test

(d) Mann-Whitney U

 

9-Efficiency of cluster sampling decreases as the cluster size 

(a) decrease

(b) increase

(c) becomes unequal

(d) nothing can be said confidently

 

10-For allocation of flights to the pilots, we make use of ? 

(a) Sequencing

(b) Transportation problem

(c) Project network technique

(d) Assignment problem

 

ANSWERS:

 

11-Father of Linear programming problem is known as 

(a) R.A. Fisher

(b) G.B. Dantzig

(c) C.R. Rao

(d) None of these

 

12-A curve showing the probability of accepting a lot of quality p is known as 

(a) O.C. curve

(b) A.S.N. curve

(c) Normal curve

(d) Lorenz curve

 

13-Sequential Probability Ratio test of the general linear hypothesis terminates with probability 

(a) 0

(b) 0.5

(c) 1

(d) None of the above

 

14-An abridged life table usually consists of ages at distance of 

(a) 5 to 10 years

(b) 15 to 20 years

(c) 25 to 30 years

(d) 35 to 40 years

 

15-A linear combination of k treatments in which the sum of the co-efficients of the treatments is zero, is called a 

(a) Factorial experiment

(b) Contrast

(c) Treatment

(d) Experimental error

 

16-If most of the points in a scatter diagram lie in Quadrant II and IV, then correlation  co-efficient will be 

(a) negative

(b) positive

(c) zero

(d) nothing definite can be said

 

17-Non-parametric tests are used to compare 

(a) estimates

(b) parameters

(c) distributions

(d) test statistics

 

18-The mean of a distribution is 15 and its standard deviation is 6. What is its co-efficient of variation ?

(a) 1.6

(b) 0.4

(c) 0.25

(d) None of the above

 

19-To obtain the confidence interval for the variance, use is made of the statistic 

(a) t

(b) Chi-square

(c) F

(d) normal

 

20-In case of systematic sampling if N = nk, then k is known as 

(a) sampling constant

(b) sampling interval

(c) sampling difference

(d) sampling fraction

 

21-Which of the following methods is used for finding an optimal solution of an assignment problem ?

(a) Johnson’s algorithm method

(b) Hungarian method

(c) Stepping stone method

(d) U-V method

 

22-Neyman-Pearson lemma is used for finding most powerful (M.P.) test for 

(a) simple vs simple hypothesis

(b) simple vs composite hypothesis

(c) composite vs simple hypothesis

(d) composite vs composite hypothesis

 

23-The number of times a treatment is repeated in an experiment is called 

(a) replication

(b) randomization

(c) treatments

(d) local control

 

24-The most appropriate diagram to represent monthly expenditure of a family is 

(a) Histogram

(b) Pie-diagram

(c) Line-diagram

(d) Frequency polygon

 

25-An experimental design, where the experimental units are randomly assigned to the treatments is known as 

(a) Factor block design

(b) Latin square design

(c) Randomized block design

(d) Completely randomized design

 

26-If a distribution is highly peaked, then it can be said that it is 

(a) Meso-kurtic

(b) Platykurtic

(c) Leprokurtic

(d) None of the above

 

27-If arithmetic mean of two numbers is 10 and their geometric mean is 8, then the two numbers are

(a) 16 and 4

(b) 12 and 8

(c) 10 and 10

(d) 11 and 9

 

28-Wilk’s lamda is used in 

(a) multiple regression analysis

(b) multivariate analysis of proportion

(c) multivariate analysis of variance

(d) None of the above

 

ANSWERS:

1-(b). 2-(a), 3-(c), 4-(c), 5-(d), 6-(b), 7-(a), 8-(a), 9-(b), 10-(d), 11-(b), 12-(a), 13-(c), 14-(a), 15-(b), 16-(a), 17-(c), 18-(b), 19-(b), 20-(b), 21-(b), 22-(a), 23-(a), 24-(b), 25-(b), 26-(c), 27-(a), 28-(c)