Objective Type Questions on Civil Engineering

Objective Type Questions on Civil Engineering

1- What is a correct sequence for average bending strength of different ply boards mentioned under?

(A) Veneered Particle Board > Block boards > Fiber hard boards > Wood Particle boards

(B) Fiber hard boards > Block boards > Veneered Particle Board > Wood Particle boards

(C) Block boards > Veneered Particle Board > Fiber hard boards > Wood Particle boards

(D) Block boards > Wood Particle boards > Veneered Particle Board > Fiber hard boards

 

2- The percentage of alumina in a good brick earth should vary from

(A) 20% to 30%

(B) 30% to 40%

(C) 40% to 50%

(D) 50% to 60%

 

3- What is the correct sequence of strength of reinforcement used in RCC?

(A) GFRP bars > HYSD Bars > TMT Bars > Mild Steel Bars

(B) GFRP bars > TMT Bars > HYSD Bars > Mild Steel Bars

(C) TMT Bars > HYSD Bars > GFRP bars > Mild Steel Bars

(D) TMT Bars > HYSD Bars > Mild Steel Bars > GFRP Bars

 

4- Soundness of cement is tested by

(A) Vicat’s Apparatus

(B) Compressive strength Testing Apparatus

(C) Le Chatelier Apparatus

(D) None of the above

 

5- Which of the following are the ideal applications of aluminum in construction industry?

(A) Facades, formworks and scaffolding

(B) Reinforcement, columns and beams

(C) Facades, reinforcement and beams

(D) Formworks, scaffolding and columns

 

6- The separation of coarse aggregate from mortar during transportation of concrete is termed

(A) Bleeding

(B) Creeping

(C) Segregation

(D) Cohesion

 

7- In a pre-stressed concrete member, it is advisable to use

(A) Low strength concrete only

(B) High strength concrete only

(C) Low strength concrete but High tensile steel

(D) High strength concrete and high tensile steel

 

8- Quick lime is a

(A) Carbonate of lime

(B) Product left immediately after the calcination of pure limestone

(C) Lime quickly treated with water

(D) None of the above

 

9- Shrinkage of concrete depends on

  1. Humidity of atmosphere, ii. Passage of time, iii. Stress

(A) Only (i)

(B) (i) and (ii)

(C) Only (iii)

(D) (i), (ii) and (iii)

 

10- Which among the following construction equipment would you recommend for compaction of cohesive soil?

(A) Smooth-Wheeled Rollers

(B) Sheep foot Rollers

(C) Vibratory Rollers

(D) None of the above

 

11- Which of the following is not an excavating or moving type equipment?

(A) Bulldozer

(B) Clam shell

(C) Scraper

(D) Dump truck

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(A), 6-(C), 7-(D), 8-(B), 9-(B), 10-(B), 11-(D)