Objective Type Questions on Engineering Drawing

Objective Type Questions on Engineering Drawing

1- Which of the following is used to draw smooth curves of any nature.

(A) Templates

(B) French curve

(C) Compass

(D) Mini drafter

 

2- The locus of a point considered as the end of a taut string being unwound from a given curve in the plane of that curve is called as

(A) Involute

(B) Spiral

(C) Cycloid

(D) Hyperbola

 

3- If the line is parallel to Horizontal Plane and perpendicular to Vertical Plane, its true length will be seen in

(A) Vertical Plane

(B) Horizontal Plane

(C) Both

(D) None

 

4- Solids whose axis are inclined to its own base are called

(A) Right solids

(B) Oblique solids

(C) Truncated solids

(D) None

 

5- If a room of 2592 m3 is represented by a cube of 324 cm3 then the Representative Fraction will be (RF)?

(A) 800

(B) 200

(C) 1/800

(D) 1/200

 

6- The cube can also be called a regular ______

(A) Hexahedron

(B) Isocohedron

(C) Octahedron

(D) Tetrahedron

 

7- A circle will appear on an isometric drawing as a(n) _______

(A) Circle

(B) Cycloid

(C) Ellipse

(D) Parabola

 

8- Select the tool which can be used to draw a 90-degree angle

(i) Drafting machine (ii) Protractor (iii) 30/60 triangle

(A) Only (i)

(B) (i) and (ii)

(C) (i) and (iii)

(D) (i), (ii) and (iii)

 

9- Select the type of line which is part of a dimension in drawings

(A) Break lines

(B) Cutting plane lines

(C) Extension lines

(D) Phantom lines

 

10- What will be the top view of an egg when it is placed vertically on a horizontal plane?

(A) Circle

(B) Ellipse

(C) Oval

(D) Sphere

 

11- How many tangents can be drawn to a given circle, parallel to a given line?

(A) 1

(B) 2

(C) 4

(D) infinite

 

12- A circular plate of a negligible thickness is placed vertically to a horizontal plane; the front view will be:

(A) Circle

(B) Ellipse

(C) Line

(D) Rectangle

 

13- In one-point perspective drawing,

(A) the two sides of the object are parallel to the picture plan and the remaining sides are perpendicular to the picture plane

(B) all the sides of the object are parallel to the picture plane

(C) all the sides of the object are perpendicular to the picture plane

(D) the two sides of the object are inclined to the picture plane

 

14- In _______ the object is turned to make three sides visible and in such a way that they should lie on three equally divided axes cut about a center.

(A) Isometric drawing

(B) Oblique drawing

(C) Perspective drawing

(D) Axonometric drawing

 

15- A diagonal scale is used for measuring

(A) units and one-tenths of unit

(B) units, tenths and hundredths of unit

(C) diagonals of closed polygon

(D) angle between two inclined lines

 

16- How many pairs of parallel lines are there in a regular pentagon?

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 5

 

17- What is the shape with ‘n’ no. of sides, in which all the sides are equal, called?

(A) Rectangle

(B) Circle

(C) Triangle

(D) Regular polygon

 

18- When the line is parallel to VP and perpendicular to HP, we can get its true length in –

(A) Front view

(B) Side view

(C) Both (A) and (B)

(D) Top view

 

19- Which is correct dimensions of A2 sheet (mm × mm)

(A) 841 × 1189

(B) 594 × 841

(C) 420 × 594

(D) 210 × 297

 

20- The development of cylinder is a –

(A) Rectangle

(B) Circle

(C) Ellipse

(D) None of the mentioned

 

21- If an isometric drawing is made by using isometric scale, then the drawings are called

(A) isometric projection

(B) isometric view

(C) isometric perception

(D) orthographic view

 

22- Out of the following which is not the line type?

(A) long break line

(B) leader line

(C) construction line

(D) none of the above

 

23- In third angle projection method which is the correct statement?

(A) Elevation is placed below reference line

(B) Elevation is placed above reference line

(C) Plan is placed below reference line

(D) Anything can be possible

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(B), 4-(B), 5-(D), 6-(A), 7-(C), 8-(D), 9-(C), 10-(A), 11-(B), 12-(A), 13-(A), 14-(A), 15-(B), 16-(A), 17-(D), 18-(C), 19-(C), 20-(A), 21-(A), 22-(D), 23-(A)