Organizational Behavior MCQ Questions

Organizational Behavior MCQ Questions

1-What is the other name for vertical job loading?

(A) Job enrichment

(B) Job enlargement

(C) Job evaluation

(D) None of the above

 

2- The relationship in which one person influences others to work together willingly on related tasks is known as ________.

(A) Mentor

(B) Leadership

(C) Subordinate

(D) None of the above

 

3-Stage of resistance

(A) Maximum adaption

(B) Alarm reaction disappears

(C) Resistance increases

(D) All of the above

 

4-Conflict management helps to understand

(A) Nature and origin of conflict

(B) Personality bias

(C) Individual conflict

(D) All of the above

 

5- ___ and ___ can prosper if they help each other.

(A) Employees, Organization

(B) Manager, Employees

(C) Supervisor, Employees

(D) All of the above

 

6- According to Peter F.Drucker, the basic and scarcest resource of any business enterprise is ________.

(A) Shop floor workers

(B) Business leaders

(C) Managers

(D) Supervisors

 

7-Individual personality trait(s) that serve as hurdle in communication

(A) Low adjustments

(B) Low sociability

(C) Low agreeableness

(D) All of the above

 

8-External attention factors are

(A) The factors that are within the situation

(B) The factors that are out of the situation

(C) The factors which are inherent in an individual

(D) None of the above

 

9-Basic Organizational Behavior concepts take into consideration

(A) Nature of people

(B) Nature of organization

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

10- Organizational socialization includes

(A) Developing competencies

(B) Developing organizational values

(C) Developing social and working relationship

(D) All of the above

 

11- Group members should have

(A) same salary

(B) a common objective

(C) same skill

(D) All of the above

 

12-To live longer, organization need

(A) To adapt change

(B) To increase market share

(C) Both (A) and (B)

(D) Longer goals

 

13-Changing task includes

(A) Job redefinition

(B) Job specification

(C) Job enrichment

(D) All of the above

 

14- ____ leaders display authority in the ___ belief that it frightens everyone into productivity.

(A) Negative, False

(B) Negative, true

(C) Positive, False

(D) None of the above

 

15- Job enlargement means ___ .

(A) Adding more manpower

(B) adding other task to the job

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

16-Term LOC in the study of personality stand for

(A) Locus of control

(B) Line of control

(C) Level of control

(D) None of the above

 

17- Organizations are said to be a

(A) Group of people

(B) Having some common goal or objective

(C) Utilize resources for attaining goal

(D) All of the above

 

18- As the Supervisory level the requirement of technical skills is the ____ .

(A) Lowest

(B) Medium

(C) Average

(D) Highest

 

19-Perception is used in

(A) Selection of candidate for employment

(B) Performance appraisal

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

20- ________ is of much importance for all the ________ to get their work done.

(A) Motivation, Employees

(B) Incentive, Employees

(C) Motivation, Manager

(D) Incentive, Manager

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(D), 4-(A), 5-(A), 6-(B), 7-(D), 8-(A), 9-(C), 10-(D), 11-(B), 12-(A), 13-(D), 14-(A), 15-(B), 16-(A), 17-(D), 18-(D), 19-(C), 20-(C)