Physics MCQ Questions and Answers

Physics MCQ Questions and Answers

1- Which of the following are smallest known Lasers?

(A) Diode Laser

(B) Excimer Laser

(C) Argon Laser

(D) Helium-Neon Laser

 

2-  _______ Laser has extensive industrial use.

(A) He-Ne Laser

(B) Solid Laser

(C) Nd:YAG Laser

(D) Crypton Laser

 

3- The light from a laser source is monochromatic because all the photons

(A) are in Phase

(B) have same Energy

(C) have same Amplitude

(D) Are in the same Direction

 

4- Principle of laser is

(A) Spontaneous absorption

(B) Simulated emission

(C) Induced emission

(D) both (B) and (C)

 

5- Two light-sources are said to be coherent if

(A) they vibrate in same Phase

(B)  they vibrate with constant Phase difference

(C)  (A) or (B)

(D) (A) and (B)

 

6- Laser beam is made a of

(A) Electrons

(B) Highly coherent photons

(C) Elastic particles

(D) Excited atoms

 

7- A hologram records _______of light

(A) Intensity

(B) Frequency

(C) Intensity and Phase

(D) Frequency and Phase

 

8- Radiations emitted by radioactive substances is

(A) Alpha

(B) Beta

(C) Gamma

(D) All of the above

 

9- The combination of protons and neutrons in a nucleus is called

(A) Nucleolus

(B) Nucleons

(C) Nuclides

(D) Neutrinos

 

10- Radioactive emissions that are more harmful to human body is

(A) Alpha particles

(B) Beta particles

(C) Gamma radiations

(D) Neutrons

 

11- Half-life in a radioactive decay is

(A) The time required for the material to decay completely

(B) The time required for the material to decay to half its original volume

(C) The time required for the material to decay to half its original mass

(D) Half time required for the material to decay completely

 

12- Wave number is directly related to

(A) Wavelength

(B) Energy

(C) Frequency

(D) Intensity

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(B), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(C), 8-(D), 9-(B), 10-(C), 11-(C), 12-(C)