Probability Multiple Choice Questions (MCQ)

Probability Multiple Choice Questions (MCQ)

1-What is the probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays?

(A) 2/7

(B) 3/7

(C) 4/7

(D) 5/7

 

2-A fair die is rolled. Find the probability of getting a prime factor of 6.

(A) 1/3

(B) 1/2

(C) 2/3

(D) 5/6

 

3-Find the probability of throwing a sum 9 with two dice

(A) 1/9

(B) 1/13

(C) 1/12

(D) 1/36

 

4-What is the probability of getting more than 3 when a dice is thrown?

(A) 1/3

(B) 1/6

(C) 1/2

(D) 2/3

 

5- Two dice are thrown simultaneously then number of chances of getting sum 8 is

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

 

6- In a simultaneous throw of two dice, what is the probability of getting a total of 7?

(A) 1/6

(B) 1/3

(C) 2/3

(D) 3/4

 

7- In a single throw of a die, the probability of getting a multiple of 3 is

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1/5

 

8- In a well shuffled pack of 52 cards, a card is drawn at random, find the probability of diamond or kind card

(A) 4/13

(B) 5/13

(C) 6/13

(D) 7/13

 

9-In a simultaneous throw of two dice, what is the probability of getting a total of 10 or 11?

(A) 1/3

(B) 1/7

(C) 5/12

(D) 5/36

 

10- What is probability of getting more than 5 when a dice is thrown?

(A) 1/3

(B) 1/4

(C) 1/5

(D) 1/6

 

11- A box contains 10 cards numbered from 1 to 10. One card is drawn from the box. Find the probability that the number on the chosen card is a multiple of 2.

(A) 2/3

(B) 1/3

(C) 1/6

(D) 1/2

 

12-A dice is thrown once. Find the probability of getting an even number.

(A) 3/2

(B) 1/6

(C) 1

(D) 1/2

 

13-Find the probability of getting a number less than 5 in a single throw of dice.

(A) 1/5

(B) 5/6

(C) 2/3

(D) 6/5

 

14-A die is rolled. Find the probability of getting an odd number.

(A) 1/6

(B) 1/3

(C) 1/2

(D) 1/4

 

15-In a bag, there are 8 red balls, 7 blue balls, and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

(A) 3/7

(B) 2/7

(C) 2/3

(D) 1/3

 

16-A single die is rolled. Find the probability that the number obtained is greater than 2.

(A) 2/3

(B) 1/3

(C) 1/6

(D) 1/2

 

17-The probability that there will be a storm tomorrow is 0.45. What is the probability that there will not be a storm tomorrow?

(A) 1/0.45

(B) 1/0.55

(C) 0.55

(D) 1

 

18-Cards marked with the numbers 2 to 101 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn from the box. Find the probability of a number that is a perfect cube.

(A) 3/99

(B) 3/101

(C) 3/100

(D) 1/100

 

19-The probability that there will be a test at school tomorrow is 0.85. What is the probability that there will NOT be a test tomorrow?

(A) 1/0.85

(B) 1/0.15

(C) 0.15

(D) 0.85

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(A), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(B), 8-(A), 9-(D), 10-(D), 11-(D), 12-(D), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(A), 17-(C), 18-(C), 19-(C)