Production and Operation Management Questions

Production and Operation Management Questions

1-Which kind of inspection is followed in case of product layout?

(A) Pilot piece inspection

(B) Final inspection

(C) First piece inspection

(D) Centralized inspection

 

2-Which of the following policies is advisable in case of low product variety and large volumes?

(A) Low skilled labor

(B) Special purpose machines

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

3-For ___ , the central line of fraction is determined by average percentage defectives.

(A) x bar

(B) p chart

(C) R chart

(D) All of the above

 

4-In case of an OC curve, the risk of rejecting a good quality lot may vary between ___ .

(A) 0.01 to 10%

(B) 0.5 to 12%

(C) 1 to 15%

(D) 5 to 20%

 

5-Which is the ideal place to write a description of an activity in a network?

(A) Below the arrow

(B) Behind the arrow

(C) In front of arrow

(D) Above the arrow

 

6-A network should be progression of activities always moving ___ .

(A) Forward

(B) Backward

(C) Upward

(D) Downward

 

7- The ________ advocates maintenance procedures whereby the condition of the plant is constantly watched through systematic inspection to unearth unhealthy conditions and preventive

(A) Breakdown maintenance

(B) Preventive maintenance

(C) Scheduled maintenance

(D) None of the above

 

8- Which of the following may be the objective(s) of project crashing?

(A) To complete the project in the least possible time

(B) To reduce project cost below its normal cost

(C) To achieve uniformity in requirement of resources

(D) All of the above

 

9-“Prevention is better than cure” is the basic philosophy of

(A) statistical quality control

(B) statistical process control

(C) total quality control

(D) total quality management

 

10- ___ is said to be the nervous system of the equipment.

(A) Reactive lubrication

(B) Planned lubrication

(C) Predictive lubrication

(D) None of the above

 

11- Plant Layout is concerned with optimum arrangement of the following.

(A) Storage space

(B) Machines

(C) Material Handling Equipment

(D) All of the above

 

12-Work study is also called ___ study.

(A) Time

(B) Motion

(C) Time and Motion

(D) None of the above

 

13- Plant layout facilitates processing of products in most effective manner through the following.

(A) Shortest possible distance

(B) Shortest processing time

(C) Minimum movement

(D) All of the above

 

14- Following is (are) type(s) of specification?

(A) Material specifications

(B) Dimensional specifications

(C) Performance specifications

(D) All of the above

 

15- Which of the following is (are) type(s) of sampling plan?

(A) Single sampling plan

(B) Double sampling plan

(C) Multiple sampling plan

(D) All of the above

 

16- Which of the following method can be used to record the facts during the method study?

(A) Micromotion study

(B) Cyclegraph

(C) Chronocyclegraph

(D) All of the above

 

17- The ________ is a set of tools and techniques by which products are made to comply with the specifications at minimum cost to the firm.

(A) Quality control system

(B) Quality assurance system

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

18- The process of changing inputs into outputs thereby adding some value to entity can be defined as

(A) Operation

(B) Production

(C) Productivity

(D) None of the above

 

19- Which of the following can be subtype(s) of corrective maintenance?

(A) Shutdown Maintenance

(B) Design-out Maintenance

(C) Design-in Maintenance

(D) All of the above

 

20- What do you mean by lowest possible direct cost required to complete an activity within its crashed time?

(A) Direct cost

(B) Variable cost

(C) Crash cost

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(B), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(B), 10-(B), 11-(D), 12-(C), 13-(D), 14-(D), 15-(D), 16-(D), 17-(A), 18-(A), 19-(D), 20-(D)